Connect with us

Malaysia

2 Pegawai tinggi dan 4 anggota Polis ditaahan lariikan wang tunai RM1.6 juta

Published

on

MALAYSIA: Kuala Lumpur: Seramai enam anggota polis termasuk dua pegawai kanan berpangkat Asisten Superintendan ditaahn selepas melarikan wang tunai berjumlah RM1.6 juta milik warga China ketika melakukan serbvuan di sebuah rumah di Jinjang, pada 12 November lalu.

Menurut sumber, semuanya bermula apabila pasukan daripada Bahagian Siasatan Jenyah Komersial dari salah satu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di ibu kota itu mendapat maklumat berkaitan kes penipuan sebelum mereka melakukan serbvan di premis berkenaan.

“Ketika serbvan dilakukan pasukan polis itu menemui wang tunai sebelum merampasnya daripada warga China terbabit. Mereka melakukannya seperti serbvan biasa namun rampasan wang tunai RM1.6 juta itu tidak dilaporkan.

“Malah, warga China terbabit juga tidak ditaahn dan pasukan polis terbabit dipercayai melarikan wang tunai milik mngsa,” katanya.

Sumber memberitahu, mngsa iaitu warga China terbabit yang mula mengesyaki dan tidak berpuas hati dengan perkara itu kemudiannya tampil membuat laporan polis, Selasa lalu.

Mengulas lanjut, susulan laporan dibuat mngsa, satu pasukan khas dari Cawangan Jenyah Berat (D9), Jabatan Siasatan Jenyah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur mula melakukan operasi khas dengan menaahn anggota dan pegawai berkenaan.

“Beberapa siri serbuvan dilakukan, polis berjaya menahaan seorang pegawai kanan berpangkat Asisten Superintendan dipercayai ketua serbuvan berkenaan dan beberapa anggota lain-lain pangkat.

“Polis juga menemui sebahagian wang tunai yang dilarikan pegawai dan anggota berkenaan di rumah masing-masing. Namun, jumlah penemuan semula wang yang dilarikan itu dilaporkan hanya RM500,000,” katanya.

Katanya, polis kini sedang mengesan saki-baki wang tunai yang dilarikan kumpulan polis terbabit.

“Semua anggota dan pegawai berkenaan kini masih ditaahn bagi membantu siasatan,” katanya.

Sementera itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan siasatan berhubung kejadian sedang dijalankan.

Sementara itu

Dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang terb4bit dalam insi-den temb4akan ketika bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand semalam tidak mem4kai jaket k4lis pel-uru kerana mereka dalam tugas risik4n dan peny4maran.

Timbalan Ketua P0lis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata mengikut prosedur operasi standard (SOP) semua angg0ta kesel4matan yang bertug4s ketika r0ndaan dikehendaki memakai jaket k4lis p3luru.

“Cuma pada ketika ini mereka berdua adalah anggota risik4n dan sedang dalam tugas membuat risik4n ‘underc0ver’.

“Disebabkan itu mereka tidak mem4kai j4ket k4lis p3luru berkenaan,” katanya selepas menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Ketua Polis Perak dan Pengerusi PERKEP Kontinjen Perak di Mes Pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) Perak, hari ini.Acryl Sani berkata, ketika ini pihak polis masih menjalankan si4satan terp3rinci dan menyeluruh mengenai insid3n itu.

“Kita masih lagi menyi4sat apakah latar belakang kes ini sama ada mereka ini dis3rang h3ndap atau seumpamanya,” katanya sambil menambah kedua-dua angg0ta hanya dibekalkan pist0l Walter P99 sahaja ketika kej4dian kerana dalam tug4s risik4n.Dalam pada itu, Acryl Sani berkata, selepas insid3n temb4kan pertama pada April lalu Keselam4tan Dalam Negeri dan Ketenter4man Awam (KDNKA) sudah melakukan kajian bagi meneliti semula SOP yang sedang berkuat kuasa ketika ini.

“Kita sedang melihat adakah perlu SOP ditambah baik atau diperketatkan bagi memastikan SOP yang digunakan dalam tugas ronda4an, risi-kan, penceg4han dan seumpamanya dapat diperkemaskan bagi keselam4tan pegawai dan angg0ta yang bertugas, orang awam dan perkara berkaitan dengannya,” katanya.

3 lelaki Thailand, 15 tempatan direm4n

Kangar: Seramai 18 lelaki termasuk tiga warga Thailand direm4an antara empat hingga tujuh hari bermula hari ini, selepas disy4ki terbabit dalam kej4dian ser4ngan ke atas anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) di Padang Besar, dekat sini, semalam.Perintah rem4n itu dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Kangar, Monica Joseph Gaisah selepas mendapat permohonan polis bagi menyi4sat semua susp3k berusia antara 19 hingga 37 tahun berkenaan.

Tiga lelaki warga Thailand yang dit4han polis dalam operasi khas sejak semalam direm4an selama tujuh hari, manakala 15 warga tempatan direm4n empat hari.Semua susp3k disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan kerana memb-nuh dan Seksyen 307 Kanun Kes3ksaan kerana cubaan membvnuh.

Difahamkan, warga tempatan dit4han itu menjadi antara ahli sindiket peny3ludupan dad4h dan ketvm yang aktif di sempadan Malaysia-Thailand.Sementara itu, Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad berkata, semua tangka4pan dibuat di sekitar negeri ini mulai 7 pagi semalam.

Beliau berkata, semua susp3k dipercayai menjadi anggota sindik3t penyelu-dupan ketvm yang mempunyai kaitan dengan sindik4t di negara jiran.

DAN KITA TERHU-TANG BUDI KEPADA MEREKA…

“SAYA tak dapat bayangkan bagaimana seorang angg0ta polis yang dah nak pencen dalam setahun dua lagi, menjadi begitu ber4ni dan bersemangat sewaktu berhadapan tak kurang daripada 13 orang penyelu-dup d4dah g4nas dalam kegel4pan malam di semp4dan Malaysia-Thailand awal pagi semalam.

“Biarpun hanya menggeng4m sepvcuk pist0l di tangan, Koperal Baharuddin Ramli dan seorang lagi rakan seperjuangannya, Koperal Norihan Tari masih m4mpu memb4las temb4akan dan menceder4kan law4n mereka sehingga h4bis semuanya bertempi4ran mel4rikan diri.

“Sehingga kini, sekurang-kurangnya tiga penyelu-dup tersebut ced4ra (gambar) termasuk salah seorang daripadanya p5arah. Mereka dita5ngkap di sebuah hospital di selatan Thailand ketika cuba mendapatkan r5watan dek pen5ngan pel-uru yang dilep4skan oleh Baharuddin dan Norihan.

“Ini bagi saya satu semangat dan keazaman LUAR BI4SA yang dimiliki dua orang anggota polis senior ini.

“Siapa sangka daripada hanya hendak membuat tinja4uan dan risik4n, mereka boleh terseremp4k dengan kumpulan penjen4yah yang memang sekian lama memb3nci dan menyimpan dend4m dengan anggota Senoi Praaq, sebuah pasukan yang kita semua tahu bukan mudah untuk diperkotak katikkan.

“Sayangnya harga yang perlu dibayar kedua-dua mereka cukup m4hal.

“Baharuddin yang ditemb4k dua d4s di bahagian per-ut, hanya sempat berundur seketika sebelum rebah dan menghembuskan nyawanya yang terakhir.

“Manakala Norihan kini sedang ‘bert4rung’ di bilik bedah kerana tiga butir pel-uru menemb-usi b4dannya hingga mengakibatkan ususnya b0cor.

“Sebak saya sewaktu membaca laporan yang mengatakan myat mendi4ng Baharuddin ketika ditemui masih lagi mengg3ngam erat pist0l hak kerajaan yang digunakannya.

“Untuk rekod, tidak ada sebutir pelru pun yang tinggal dalam pistol tersebut…maknanya mendi4ng begitu bersungguh-sungguh berb4las temb4ak dengan penyelu-dup dad5h berkenaan walaupun dia sed4r dalam keadaan g3nting itu, ny5wanya betul-betul berada di huju-ng t4nduk!

“Saya percaya di atas semangat yang luar bi4sa itu, kedua-dua mereka adalah calon paling layak untuk dipertimbangkan bagi dianugerahkan pingat keberanian tertinggi negara iaitu Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) dan kenaikan pangkat secara ‘posthumous’ iaitu kenaikan yang diberikan kepada anggota yang terk0rban ketika sedang bertugas.

“Ternyata jasa mereka berdua tiada tolok bandingnya terutama dalam mengangkat nama Senoi Praaq, Pasukan Gerakan Am (PGA) dan PDRM khususnya serta negara amnya.

“Sesungguhnya kita terhut4ng budi pada mereka berdua.

“Salute untuk mendi4ng Koperal Baharuddin Ramli dan Korperal Norihan Tari!

SYAHRIL A. KADIR

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu