Connect with us

Malaysia

Al-fatihah, 2 kakitangan Kesihatan Ma ut Ketika Bekerja

Published

on

Al-fatihah, 2 kakitangan Kesihatan Ma ut Ketika Bekerja

Malaysia: Pekan: Dua kakitangan Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Pekan ma ut manakala tiga c e d e r a selepas terbabit dalam kema la ngan membabitkan tiga kenderaan di Kilometer 32 Jalan Pekan-Nenasi-Rompin, Tanjung Batu, di sini, hari ini.

Pemandu Toyota Hilux, Mohd Zuhairi Abdullah, 35, dan jururawat, Julayha Kudus, 39, meni nggal dunia di tempat kejadian kerana menga lami kece de raan pa rah.

Tiga yang ce de ra ialah pegawai perubatan PKD Pekan, Muhd Ikhwan Ramlee, 29, yang juga penumpang hadapan pacuan empat roda serta pemandu Perodua Myvi, Azlida Mohamad Ramli, 41 dan anak perempuannya, Nur Mawaddah Mazuha @ Nazuha Umur, 5.

Dua lagi yang terbabit dalam ke ma la ngan itu, Ahmad Qardhawi Najmi Mazuha @ Nazuha, 12, yang menaiki Perodua Myvi dan pemandu lori tangki berumur 34 tahun tidak mengalami kece de raan.

Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Mohd Razli Mohd Yusof berkata, ke ma la ngan itu membabitkan lori tangki, kenderaan pacuan empat roda dan kereta berlaku pada 10.20 pagi.

Katanya, siasatan mendapati ke ma langan berlaku apabila lori tangki yang dalam perjalanan dari Rompin menghala ke Kuantan dipercayai terbabas dan memasuki laluan bertentangan sebelum berlanggar dengan Perodua Myvi dan Toyota Hilux.

“Akibat ke ma la ngan itu, Toyota Hilux, Mohd Zuhairi bersama penumpang belakang, Julayha me ni nggal dunia di tempat kejadian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, m a y a t mangsa dibawa ke Hospital Pekan untuk bedah siasat.

Katanya, Muhd Ikhwan yang mengalami kece de raan pada bahagian kepala menerima rawatan lanjut di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini manakala Azlida dan Nur Mawaddah menerima rawatan di Klinik Kesihatan Nenasi.

“Pemandu lori ditahan untuk membantu siasatan mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Sementara itu, menerusi hantaran Facebook Unit Promosi Pejabat Kesihatan Daerah Pekan, warga PKD Pekan mengucap takziah kepada keluarga kedua-dua Allahyarham.

“Dukacita dimaklumkan Allahyarham Mohd Zuhairi dan Julayha mennggal dunia ketika dalam perjalanan menjalankan tugas rutin pasukan bergerak Orang Asli (PBOA) PKD Pekan.

“Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman,” katanya.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu