Connect with us

Malaysia

Anggota PGA Mä𝓿t diteembak – Ketua Polis Negara

Published

on

MALAYSIA: Kuala Lumpur: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di sempadan Malaysia-Thailand Mä𝓿t dipercayai ditmbak, awal pagi hari ini.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut kejadian itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian berkenaan.

“Ya, saya sahkan kejadian (anggota PGA Mä𝓿t ditmbak) dan saya sedang dalam perjalanan ke sana (Perlis) untuk meninjau keadaan anggota PGA terbabit,” katanya ringkas kepada Bernama.

Dalam pada itu, Bernama difahamkan satu sidang media akan diadakan polis Perlis berhubung kejadian berkenaan.

Anggota PGA Mä𝓿tdittmbak di sempadan Malaysia-Thailand

Padang Besar: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand, dekat sini, Mä𝓿takiibat ditmbak, awal pagi tadi.

Dalam kejadian pada 3.10 pagi itu, mngsa, Koperal Baharuddin Ramli, 54, sedang bertugas bersama seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, yang mengaalami kecedraan paarah.

Mayat mngsa dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar dan mngsa yang cedra sedang dirawat di HTF dengan keadaannya dilaporkan kritikal.

Komander PGA Briged Utara, Senior Asisten Komisioner Abdul Ghani Mohamad Ji yang dihubungi, mengesahkan kejadian dan memaklumkan akan memberi maklumat lanjut selepas selepas siasatan.

Difahamkan, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador dalam perjalanan ke Perlis bagi melawat mngsa dan meninjau keadaan semasa.- HM

Sindiket penyeludupan dipercayai seerang anggota PGA

Padang Besar: Sindiket penyeludupan dipercayai menjadi dalang serngan ke atas dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand dekat sini, awal pagi hari ini.

Sumber memaklumkan, tindakan pihak berkuasa Malaysia mengetatkan kawalan sempadan terutama di Perlis dan Kedah menyebabkan kegiatan penyeludupan menjadi sukar dilakukan.

Beliau berkata, sindiket sama turut dipercayai melepaskan tmbakan amaran ke arah anggota PGA yang sedang melakukan rondaan sempadan di Bukit Kayu Hitam, Kedah pada 13 November lalu.

“Kes (tmbakan) ini ada kaitan kumpulan penyeludup, ada yang tidak puas hati apabila kita ketatkan sempadan.

“Dua anggota sedang berkawal ketika diseeraang, ada anggota lain dengar bunyi tmbakan,” katanya di sini, hari ini.

Dalam kejadian pada 3.10 pagi hari ini, anggota PGA) Koperal Baharuddin Ramli, 54, Mä𝓿t terkena tmbakan, manakala seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, parah.

Mereka yang sedang melakukan kawalan di pos sempadan dipercayai diseeraang dari arah negara jiran oleh anggota sindiket yang kemudiannya melarikan diri.

Tindakan pihak berkuasa mengetatkan kawalan sempadan Malaysia-Thailand sejak Mac lalu, menyebabkan kegiatan penyeludupan terutama membabitkan sindiket dadah dan ketum menjadi lumpuh.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu