Connect with us

Malaysia

Terkini, Aqilah cerita apa yang berlaku Sebenarnya Selepas Hanya Beliau Sahaja Yang Terselamat

Published

on

MALAYSIA: SEBERANG PERAI – Polis telah mengambil keterangan daripada satu-satunya mngsa keracuvnan gass karb0n mon0kslda yang terselamat dalam kejadlan di sebuah stesen minyak dekat Permatang Pauh di sini pada bulan lalu, Nor Aqilah Mohd. Safwan, 21.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd. Samad berkata, Nor Aqilah telah ditemvbual sejvrus dia dlbenarkan kelvar daripada w4d di H0spital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada minggu lalu.

“Daripada keterangan yang diceritakan kepada pegawai penylasat, ketika berhenti di stesen minyak itu mereka dalam keadaan letlh dan laparr.

“Mereka sempat membeli makanan di kedai stesen minyak dan makan sebelum kesemuanya tertidvr di dalam kenderaan yang enjin hidvp dan cermin tertvtup rapat.

“Nor Aqilah kemudiannya tidak tahu apa lagi yang berlakv dan sedar-sedar dia sudah berada di h0spital kira-kira semlnggu kemvdian,” katanya kepada pemberita hari ini.

Dalam kejadian pada 16 September lalu, Nor Aqilah terselamat dalam kejadlan keracvnan gass karb0n mon0kslda di dalam sebuah kenderaan pelbagai gvna (MPV) di sebuah stesen minyak di Lebuhraya Utara-Selatan dekat Permatang Pauh di sini.

Nor Aqilah bersama saudara kembarnya Nor Adilah serta dua rakan, Sharifa Fariesha Syed Fathi dan Ayunie Shazwanie Shabri berusia 21 tahun ditemui tidak sedarkan dirl di dalam MPV jenis Honda Odyssey itu.

Sharifah Fariesha disahkan tlada di tempat kejadlan, manakala Ayunie Shazwanie mengadap llahi ketika dlrwat di H0spital Seberang Jaya di sini.

Nor Adilah dilap0rkan mengadap ilahl ketika dirawt di H0spital Angkatan Tentra Lvmut, Perak.

Sementara itu, Shafee berkata, Nor Aqilah kini semakin pvlih dan boleh menerima haklkat tentang ketladaan kembar dan rakan-rakannya itu.

KISAH 4 SAHABAT

KISAH traag1s empat empat sahabat tertidur di dalam sebuah kereta dinaiki semasa berhenti di kawasan parkir sebuah stesen minyak menjadi perhatian ramai.

Mangsa terakhir keracvnan karbon monoksida dalam kejadian di kawasan parkir sebuah stesen minyak di Sama Gagah, Butterworth, dekat Bukit Mertajam, Rabu lepas, semakin stabil.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, keadaan Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, ketika ini semakin stabil berbanding Jumaat yang masih kriitiikal.

Mangsa masih menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur dan doktor di sana memantau secara rapi keadaan wanita itu dari semasa ke semasa.

“Pihak polis juga sentiasa mendapatkan maklumat keadaan mangsa dari semasa ke semasa daripada pasukan perubatan di sana, mari kita sama-sama doakan semoga dia cepat sembuh,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Sabtu.

Sementara itu, katanya laporan bedah siasat yang diterima polis berhubung tiga sahabat yang mennggal dunia dalam kejadian itu adalah disebabkan terhidu gas karbon monoksida hingga menyebabkan kegagalan pelbagai organ berfungsi.

“Laporan bedah siasat mendapati tiga sahabat itu maavt ak1bat pelbagai organ mereka gagal berfungsi disebabkan terhidu karbon monoksida ketika berada di dalam kereta dinaiki mereka,” katanya.

Dalam kejadian itu, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri dan Nor Adilah Mohd Safwan mnnggal dunia, manakala Nor Aqilah kriitiikal, selepas keempat-empat mereka yang berumur 21 tahun ditemui tidak sedarkan diri di kawasan tempat letak kereta stesen minyak Sama Gagah, dipercayai akibat keracvnan karbon monoksida apabila mereka tertidur semasa berehat di dalam kereta itu, dengan cermin tingkap tertvtup.

Nor Adilah yang merupakan kembar kepada Nor Aqilah pada awalnya terselamat namun mnnggal dunia ketika dirawat di ICU Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak, pada 4.23 petang Khamis lepas.

Semua pelajar di sebuah kolej perubatan swasta di Batu Caves, Selangor itu, dikatakan singgah berehat di stesen minyak berkenaan, kira-kira 8.30 malam selepas Nor Aqilah yang memandu kereta jenis Honda Odyssey tersebut memaklumkan dia pening dan mvntah.

Mereka ketika itu dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Sungai Petani dan Gurun, Kedah selepas bercuti di Pulau Jerejak, Pulau Pinang sempena Hari Malaysia.

Empat sahabat berkenaan ditemui tidak sedarkan diri di dalam kereta berkenaan dalam keadaan enjin masih terpasang oleh bapa Ayuni Shazwani kira-kira pukul 12.30 tengah malam Khamis. – Bernama

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu