Connect with us

Malaysia

ASP PDRM Dibvang Kerja, 130 Termasuk Pegawai dan Anggota Terbabit

Published

on

MALAYSIA: KEMAMAN – Seramai 130 pegawai dan anggota polis di Kontinjen Terengganu telah dikenakan tindakan tatatertib atas pelbagai kesalahan termasuk penyalahgunaan d4 dah sepanjang tahun lalu.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Roslee Chik berkata, ia melibatkan 12 pegawai kanan, 112 anggota berpangkat rendah dan enam pegawai awam.

Beliau berkata, lima daripada anggota dan pegawai polis berkenaan termasuk seorang berpangkat Asisten Superintendan terpaksa dibuuang kerja setelah siasatan tatatertib menyabitkan kesalahan mereka.

“Seramai 17 orang pula menjalani hukv man tahan kerja manakala sembilan lagi dikenakan hukv man pergntngan kerja sepanjang tahun 2020.

“Mereka dikenakan tindakan tatatertib atas pelbagai kesalahan termasuk melakukan je na yah,” katanya selepas majlis penyampaian pangkat anggota polis di sini hari ini.

Roslee berkata, antara jeena yah paling serius seramai 11 daripada mereka disiasat atas kesalahan d4 dah.

“Tiada kompromi terhadap sebarang pelanggaran salah laku pegawai dan anggota polis kerana ia mencemarkan imej badan keselamatan tersebut,” katanya. – K! ONLINE

46 anggota polis Johor dibuuang kerja

JOHOR BAHRU – Seramai 46 anggota dan pegawai polis di negeri ini dibuuang kerja kerana terlibat dengan salah laku dan melakukan pelbagai kesalahan je na yah sepanjang tahun ini.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, jumlah anggota polis yang dibuuang kerja itu adalah yang tertinggi di negara ini dibuat di bawah Peraturan 37 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam 1993.

Katanya, langkah tersebut dilakukan setelah siasatan dilakukan oleh Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor.

“Jumlah ini dijangka bertambah setelah pihak polis mengesan beberapa kesalahan yang dilakukan pegawai dan anggota polis negeri ini termasuk membabitkan penyalahgunaan d4 dah.

“Sepanjang tahun ini, JIPS Johor telah membuka 230 kertas siasatan tatatertib yang membabitkan 32 pegawai kanan, 246 pegawai rendah dan dua pegawai awam dengan kes salah laku merupakan yang paling tinggi iaitu 154 kes dan diikuti 45 kes d4 dah,” katanya menerusi Sinar Live bertajuk ‘Biar Di4n cam, Saya Tidak Gentar!’ yang bersiaran secara langsung dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor Bahru di sini malam ini.

Program dikendalikan moderator, Haslina AR Kamaludin.

Beliau berkata, sehingga kini terdapat 45 pegawai dan anggota yang ditahan kerja manakala 46 lagi dibuuang kerja.

“Tindakan buuang kerja dijangka bertambah memandangkan masih terdapat kes tatatertib dalam siasatan dan juga dalam perbicaraan mahkamah.

“Kalau positif d4 dah, memang tindakan pembuuangan kerja akan dilakukan,” katanya.

Sumber: Kosmo dan SinarHarian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu