Connect with us

Malaysia

(VIDEO) Allahu, Bebola Mata Hampir Terkeluar, Bayi Ini Perlukan Svmbangan Orang Ramai

Published

on

(VIDEO) Allahu, Bebola Mata Hampir Terkeluar, Bayi Ini Perlukan Svmbangan Orang Ramai

MALAYSIA: Usianya baru mencecah sembilan bulan namun sudah didvga dengan penya kit ‘Pfeiffer syndr0me’ sehingga sebahagian kedua-dua keIopak mat4nya terpksa dij4hit ketika berusia seawal dua bulan bagi mengelakkan beboIa ma tanya terkeIuar.

Nor Akma Aini Azmee, 24, berkata anaknya Muhammad Hafiy Affan Mohd Hasiif yang juga dikategorikan sebagai orang kvrang upaya (0KU) susulan mengalami kelewatan pembangunan secara umum atau dikenali sebagai ‘Global Development DeIay’ (GDD) yang menyebabkan keca catan pada muka, bentuk tengk0rak tdak normal dan juga tiada lubang di kedua-dua belah telinganya.

Katanya, pada awalnya, Muhammad Hafiy Affan diIahirkan secara normal di H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) namun ketika berusia sebulan lebih dia mendapati keadaan fizikal anaknya itu tdak seperti b4yi lain.

“Bmbang dengan keadaan itu saya membawa Muhammad Hafiy Affan ke HRPZ II untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut sebelum dia dirujuk ke Pusat Pervbatan Universiti Malaya (PPUM) bagi mendapatkan rwatan pakar pervbatan di sana.

“Dktor mengesahkan Muhammad Hafiy Affan telah mengh1dap ‘Pfeiffer syndr0me’ dan ketika berusia seawal dua bulan dia terpaksa menjalani pembdahan untuk menjahit kedua-dua keIompak ma tanya…

“…selain d0ktor terpksa membuat pembdahan pada bahagian Iubang hidungnya bagi memudahkan pernfasan,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Tebing Tinggi, Pengkalan Chepa hari ini.

Nor Akma Aini berkata, lebih menyed1hkan ketika Muhammad Hafiy Affan berusia empat bulan, anaknya itu sekali lagi terpksa menjalani pembdahan bagi memasukkan ‘shunt’ atau tiub yang dipasang di bahagian kepaIa hingga ke pervt untuk mengaIirkan lebihan cecair yang terdapat di bahagian kepaIanya.

Katanya, anaknya itu berkemungkinan akan menjalani beberapa lagi pemb3dahan termasuk di bahagian kepaIa dan teIinga bagi perkembangan kesihatannya namun ianya masih di peringkat perbincangan selain menunggu usia Muhammad Hafiy Affan mencecah satu tahun.

“Setakat ini saya perlu memperuntukkan hampir RM1,500 bagi menampung kos keperluan Muhammad Hafiy Affan termasuk kos ulang-alik dari Kelantan ke PPUM (Pusat Pervbatan Universiti Malaya), Kuala Lumpur…

“…hampir sebulan sekali, keperluan untuk menukar tiub bagi membvang kah4knya yang memakan kos RM250 sebulan selain susu dan Iampin pakai bvangnya.

“Sebelum ini saya mengambil upah menjahit pakaian, namun terpaksa berhenti bagi menumpukan perhatian sepenuhnya kepada anak saya yang perlu dipantau setiap masa.

“Kini saya hanya bergantung sepenuhnya kepada pendapatan suami Mohd Hasif Mohd Hasbi, 27, yang bekerja kampung dengan pendapatan RM500 sebulan selain ada ketika terpaksa meminjam dengan saudara bagi menampung perbelanjaaan anak saya,” luahnya.

Ujarnya lagi, beliau sebelum ini pernah memohon bantuan daripada Jabatan kebaj1kan Masyarakat (JKM) namun permohonannya itu gagaI.

Terdahulu, keluarga ini menerima kunjungan Ketua Unit Media dan Komunikasi sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Kelab Kebajikan dan Sukarelawan Sosial (KELSS) Akidi Hamid yang menyampaikan svmbangan wang tunai sebagai bntuan awal.

Orang ramai yang ingin membantu meringankan beb4n keluarga ini boleh menyalurkan svmbangan melalui ak4un Maybank 153011107154 atas nama Nor Akma Aini Azmee atau menghubungi suaminya di talian 0148423723.

Sumber: Bernama , Adi Aqeed

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu