Connect with us

Malaysia

CaIitan Dbbur Didkwa Lebih Tepat Ksan C0VlD-19 , Ini Cara Yang Digunakan Untuk MengambiI Sampel

Published

on

CaIitan Dbbur Didkwa Lebih Tepat Ksan C0VlD-19 , Ini Cara Yang Digunakan Untuk MengambiI Sampel

BEIJING – Pemerlntah Chlna menddahkan bahawa ujlan caIitan dbur adalah lebih berksan dan tepat dalam mengesan kehadlran kor0navlrus, Iap0r akhbar New York Post, kelmarin.

Pakar-pakar perubatan Chlna berkata, kaedah itu adalah cara lebih tepat untuk mengsan C0vld-19 berbanding ujlan caIitan tkak dan hldung.

Kaedah pengsanan menerusi annuss digunakan lebih krap di Beijing selepas ujlan caIitan tersebut dilakukan kepada seorang bdak leIaki berusia 9 tahun yang kemudian disahkan p0sltif varlan vlrus C0vld-19 Britain bulan lalu, Iapor majalah Newsweek.

Namun begitu, kaedah caIitan dbur diprcayai telah digunakan di China sejak tahun lalu, khusus terhadap indivldu yang tinggal di zon merah C0vld-19 seperti Shanghai.

Ujlan caIitan hldung dan tekak bagaimanapun tetap menjadi kaedah paling popular kerana ia mudah dan pntas dilakukan, demikian menurut medla tempatan.

“Sudah tentu, caIitan dbur tidak semudah ujlan caIitan tkak maka ia hanya digunakan terhadap indlvldu di kawasan kuarantln utama.

“Kaedah ini juga membntu mengurangkan hasil ujian p0sltif paIsu,” kata pegawai tempatan, Li Tongzeng.

Ujian tersebut melibatkan peIapik dimasukkan sedaIam 3 hingga 5 sentimeter ke dalam rktum untuk mendapatkan sampeI..

“Kami mendapati bahawa kor0navlrus berkumpul lebih bnyak dan bertahan lama di saIuran pencrnaan berbanding saIuran pernfasan pesaklt,” jelas Tongzeng.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

MALAYSIA TIDAK LANJUTKAN PKP

MALAYSIA: KUALA LUMPUR – Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan dilanjutkan selepas empat minggu dilaksanakan kerana ia memberi kesan kepada ekonomi.

Sebaliknya, beliau berkata, usaha membendung pandemik Cooviid-19 akan diteruskan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selama tiga bulan untuk menurunkan kes kepada dua angka.

Bercakap dalam sesi taklimat media mengenai Darurt Cooviid-19 secara dalam talian, Dr Noor Hisham yakin sekiranya langkah tersebut dapat dilaksanakan dengan berkesan, jumlah kes yang tinggi sekarang ini akan dapat diturunkan.

Menurut beliau, pelaksanaan PKP mulai 13 Januari lalu sehingga 4 Februari bertujuan untuk menstabilkan jumlah kes positif Cooviid-19 yang semakin meruncing kini.

“Jadi kalau kita laksanakan PKP empat minggu sampai Februari, disusul dengan PKPB kita jalankan selama tiga bulan, dijangkakan pada Mei depan kita akan dapat turunkan kes sehingga dua digit.

“Jadi kita jangkakan empat minggu PKP. Kita tidak akan panjangkan PKP kerana ia memberi kesan kepada eknomi,” katanya.

Semua negeri kecuali Sarawak kini sedang menjalani PKP 2.0 hingga 4 Februari ini. – MalaysiaGazette

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu