Connect with us

Malaysia

(Video) Cerita bekas g4ngster muallaf sertai PPIM, – Allahu akhbar

Published

on

(Video) Cerita bekas g4ngster muallaf sertai PPIM, - Allahu akhbar

MALAYSIA: Baru-baru ini PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) ada memuat naik satu video mengenai seorang bekas g4ngst3r muallaf menyertai PPIM.

Vince Focarelli sebelum ini menarik perhatian media sebagai bekas ketua g4ngst3r yang memeluk Islam.

Menggunakan nama Imran Salaam, dia berhijrah ke Malaysia pada awal 2017 untuk mengelak r1isiko diusir ke negara asalnya, Itali oleh kerajaan Australia.

Sejak itu, dia menjadi penceramah bagi menceritakan kisah hidup penuh warna-warninya sebelum diperkenalkan kepada Islam.

Kini, dia dilaporkan telah menyertai Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), satu lagi langkahnya sebagai seorang mualaf.

Menerusi video yang dimuat naik laman Youtube TV.PPIM semalam, dia memberitahu ‘perkenalannya’ dengan PPIM sejak dia tiba di Malaysia lagi, menerusi ketua aktivisnya Nadzim Johan.

“Dia tahu apa yang dibangkitkannya, bukan sekadar cakap kosong tapi betul-betul maksudkannya. Dia lakukannya untuk masyarakat…Bukan sahaja untuk umat Islam tapi seluruh masyarakat.

“Ini adalah organisasi yang luar biasa…Melindungi orang daripada g4ngst3r, j3naayaah dan kesuusaahan. Organisasi ini tak akan ti1nggalkan anda, dan saya rasa sangat dihargai dapat menyertai mereka,” katanya.

Perkenalan dengan Islam

Menurut Focarelli, dia mula mengenal Islam ketika masih mengetuai Comanchero – sebuah kumpulan g4ngst3r di Australia – apabila ada anggota kumpulannya yang beragama Islam berbicara tentang Nabi Muhammad.

Apa yang menarik minatnya terhadap agama itu adalah apabila mengetahui Jesus turut dimuliakan dalam Islam.

“Makin lama berbincang, saya semakin ingin tahu. Saya jadi seperti budak kecil yang menonton televisyen, tidak beralih langsung (daripada perbincangan).

“Saya sangat kagum dan mula yakin Islam adalah agama yang sebenarnya,” katanya.

Bagaimanapun dia masih terlibat dalam kegiatan jeenaayah sebelum traag3di pada 2012 mengubah hidupnya. Dalam satu percubaan meembuunuuhnya, anak tirinya telah teerk0orban kerana melindunginya.

“Giovanni (anak tirinya) d1it3embaak dan saya tarik dia masuk ke kereta. Ketika itu, saya diteembaak empat kali. Saya pandu kereta selaju yang boleh.

“D4arah keluar dari mulutnya. Apabila saya nampak mulutnya mula berbuih, saya ucapkan syahadah dan minta Allah menerima syahadah itu bagi pihaknya. Sebab dia tak boleh sebut, dan dia tak sebut.

“Saya kemudian dicampak ke p3enjara. Perkara paling suukar adalah hanya mampu melihat je3naazah anak saya di televisyen. Segalanya k4aku.

“Saya melihat pengkebumian dari dalam peenj4ara, tak mampu sertainya,” katanya sambil menyifatkan anak tirinya itu sebagai seorang yang sangat menghormati ibunya.

Selepas keluar p3enjaara

Mendalami Islam ketika menjalani hukuumaan, Focarelli bebas pada April 2013 dan kemudian meni1nggaalkan segala kegiatan lamanya.

Menurut laman mStar pada 2017, dia membuka sebuah restoran halal di Australia sebelum datang ke Malaysia, apabila kerajaan negara itu mengeluarkan perintah usir kepadanya.

Selain kegiatan ceramah dan berkaitan agama, Focarelli berkata dia juga bekerja sebagai jurulatih peribadi pe3rtahaanaan diri. Namun baginya kerja yang paling utama adalah sebagai penjaga ibunya yang turut menyertainya ke Malaysia.

“Dia tak boleh berjalan kerana meng1idap k4anser tahap empat. Tolong doakan dia,” katanya lagi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu