Connect with us

Malaysia

Fizo Omar Dikecam kerana Tegur Netizen Beradab, Ini Responnya Untuk Wargamaya

Published

on

Fizo Omar Dikecam kerana Tegur Netizen Beradab, Ini Responnya Untuk Wargamaya

MALAYSIA: Bukan mudah bergelar selebriti kerana tind4k tandvk mereka akan diperkatakan dan kemana sahaja mereka pergi pasti menjadi perhatian ramai terutama dikalangan peminat yang tidak akan melepaskan peluang untuk bergambar.

Baru-baru ini, Fizo Omar ada memuat naik perkongsian memberitahu bahawa dia bers1kap terbuka untuk mel4yan peminat yang mahu bergambar dengannya, namun biarlah mengikut masa yang sesuai dan keadaan.

Menerusi perkongsian itu, Fizo turut mengatakan ada segelint1r peminat yang seolah-olah tidak mempunyai ‘common sense’ apabila memanggil artis untuk bergambar tak kena waktu iaitu ketika sedang makan.

“Saya sebenarnya tak kisah pun, malah gembira sahaja bila keluar di tempat awam dan orang nak bergambar. Sebagai seorang selebriti kita rasa macam dihargai bila ada peminat nak bergambar ataupun minta autograph.

fizo omar komen beradab

“Tapi kena tengok lah keadaan dan situasi. Comm0n sense lah, kalau tengah makan atau tengah dalam keadaan yang ser1us, ada yang siap beri arahan lagi,” katanya.

Bagaimanapun, Fizo berkata dia tidak menyal4hkan peminat yang mungkin terlalu teruja sehingga terlupa ad4b sepatutnya. Jelasnya, perkongsian itu bukan kerana mar4h atau tidak mengharga1 peminat tetapi sekadar peringatan.

“Bukan mar4h kongsikan perkara ini, cuma saling mengingatkan sahaja. Biarlah ad4b kita menggambarkan berapa tingginya nila4 b4ngsa Melayu kita,” katanya.

Sungguhpun begitu, menurut Fizo, dia tidak pernah menyalahkan peminatnya sebaliknya cuba memahami mereka mungkin terlalu teruja sehingga terlupa adab sepatutnya.

“Kalau bukan selebriti pun akan spoil juga kan bila dia tengah makan dan disuruh ke sana sini untuk nak bergambar.

“Cuma saya faham kalau letak diri di tempat peminat, bukanlah dia kurang beradab ke apa, kadang-kadang tu terlebih teruja bila jumpa seseorang yang diminati,” katanya.

Fizo seterusnya mengatakan dia berkongsikan perkara ini bukan kerana marah atau tidak menghargai peminat.

“Bukan marah kongsikan perkara ini, cuma saling mengingatkan sahaja. Biarlah adab kita menggambarkan berapa tingginya nilai bangsa Melayu kita,” katanya lagi.

Apapun, kata Fizo dia tetap bersyukur apabila masih mempunyai peminat yang sentiasa memberikan sokongan kepadanya sejak berkecimpung dalam industri hiburan.

Fizo mula dikenali sekitar tahun 2008 selepas menyertai program realiti Hero Remaja.

Teguran ikhlas Fizo buat peminat lebih beradab

Kuala Lumpur: Pelakon Fizo Omar, 35, mengakui tidak menyangka perkongsiannya berkaitan kerenah peminat yang mahu bergambar menimbulkan isu hangat.

Menerusi Instagramnya, Fizo atau nama sebenar Wan Hafizol Wan Omar meluahkan perasaan, ketika sedang makan dia didatangi peminat yang ‘mengarahkannya’ ke meja mereka untuk bergambar.

“Niat saya bukan nak aibkan sesiapa, tapi lebih bermaksud mengingatkan mengenai adab sebagai orang Melayu.

“Ia bukan kali pertama berlaku dan saya tak salahkan peminat. Bahkan, saya bersyukur dan berterima kasih kepada mereka.

“Apabila ada orang nak bergambar, itu tandanya mereka minat saya. Sebagai artis, ia satu penghargaan,” katanya kepada Harian Metro.

Fizo berkata, dia tidak pernah berasakan bergambar dengan peminat, satu perkara yang membebankannya.

“Saya suka melayan mereka (peminat) kerana itu tandanya kemunculan saya masih relevan dalam industri.

“Cuma, perkara ini kenalah bergantung kepada situasi. Sebagai artis yang sentiasa sibuk, itulah satu-satunya masa yang ada untuk makan.

“Saya tengah suap makanan, tiba-tiba peminat datang dan suruh pergi ke meja mereka untuk bergambar. Pada saya, cara ini agak kurang beradap,” katanya.

Menurutnya, dia boleh menerima jika peminat berkenaan meminta dia ke meja mereka untuk bergambar selepas selesai makan.

“Saya bukan sombong, tapi biarlah habis makan dulu. Sesiapa saja, termasuk orang biasa pun marah kalau diganggu ketika sedang makan.

“Apapun, saya tetap penuhi permintaan mereka. Saya pun tak beri teguran kepada mereka secara berdepan kerana tak nak kecilkan hati.

“Saya tahu saya artis yang naik atas sokongan peminat, tapi janganlah keterlaluan sangat. Saya kata sedang makan, tapi di paksa juga,” katanya yang memahami peminat terbabit mungkin teruja hingga sanggup bertindak demikian.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu