Connect with us

Malaysia

“Frontliner” pergi menghadap Ilahi, Sempat Berbakti Demi Negara

Published

on

Frontliner pergi menghadap Ilahi, Sempat Berbakti Demi Negara

MALAYSIA:Seorang lagi wira negara yang bertugas sebagai Pembantu Pegawai Kesihatan (PPK) di Johor mnnggl dunia, semalam.

Berita kematian Ahmad Shah Abdul Karim dimaklumkan rakan sekerja arrwwah sebelum dikongsi anak lelakinya di Facebook.

“Assalamulaikum… Saya mewakili ayah saya arrwwah Ahmad Shah bin Hj. Abdul Karim menyusun sepuluh jari meminta ampun dan maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki jikalau sepanjang beliau bertugas di klinik kesihatan ataupun di hospital ada menyinggung perasaan atau menyakiti mana-mana pihak.

“Sekiranya sesiapa yang berhutang dengan beliau kami sekeluarga halalkan dan sekiranya beliau ada berhutang dengan sesiapa sila tuntut dengan saya warisnya (anak dan isterinya).

“Semoga beliau ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.. Aamiin,” tulis anak arrwwah yang dikenali sebagai Muhamad Haziq.

Difahamkan, arrwwah Ahmad Shah sempat menabur bakti sebagai salah seorang barisan hadapan dalam mengekang penularan waabaak Coovid-19.

Gugurnya wira negara, doktor rawat pesakit Coovid-19 mnnggl dunia ak1ibat kepenatan

SEORANG doktor yang merupakan petugas barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mnnggl dunia pada Isnin dipercayai ak1ibat kepenatan.

Menerusi satu entri di laman Facebook Skuad Pengurusan Jenzh – SPJ Malaysia (SPJM), Dr Ali Noor Hassan adalah ahli berdaftar SPJM dan mengikuti SPJM sejak 2018.

“arrwwah mengikuti SPJM sejak tahun 2018 serta menyertai Kursus Pengurusan Jenzh SPJM di Surau Quba Sentul pada 2 tahun lepas.

“Dr Ali juga dikhabarkan seorang ahli khidmat dakwah dan sudah dua kali menyertai ijtimak/perhimpunan Jemaah Tabligh di Beaufort, Sabah.

“Setiap kali Ijtimak besar jemaah tabligh di Sabah, Dr Ali akan datang dari Selangor berkhidmat secara sukarela sebagai petugas perubatan bagi peserta ijtimak,” hantaran itu menyebut.

Turut dimuat naik bersama entri tersebut ialah gambar terakhir Allahyarham Dr Ali yang diambil rakannya.

“Ini gambar terakhir beliau yang sempat diambil oleh rakannya sebelum beliau jatuh sakit kerana beban kerja terlalu penat dan letih, selain kekurangan masa untuk beristirehat setelah bertugas di barisan hadapan KKM menangani Coovid-19.

“Beliau tertidur ketika bertugas dan pengsan,” kata keterangan pada entri berkenaan.

Menerusi beberapa hantaran di Facebook, difahamkan kesihatan Allahyarham mula merosot awal Disember lalu, sebelum menghembuskan nafas terakhir pada Isnin.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu