Connect with us

Malaysia

Pendapatan Lebih RM152840 sebulan, Asri Janggut “Persoal kejayaan” Menteri Kesihatan dan Timbalan

Published

on

MALAYSIA: Pernah viral suatu masa dahulu disebabkan oleh isu burger beliau, Asri Janggut pada kali ini mempersoalkan apa kejayaan yang telah dibuat oleh 3 orang individu yang memegang portfolio di Kabinet sebagai Menteri Kesihatan dan TImbalan-timbalannya.

Menurut Asri Janggut, pendapatan bulanan ketiga-tiga inidividu ini lebih RM152 ribu sebulan tetapi apakah kejayaan yang telah mereka bawa.

Untuk pengetahuan berikut adalah pendapatan bulanan : Menteri – Dr Adham Baba RM57,845.63 Timbalan Menteri 1 Dr Noor Azmi – RM45,347.65 Timbalan Menteri 2 Aaron Ago Dagang- RM49,647.65. Jumlah keseluruhan RM152,840.93 sebulan.

Perkongsian Asri telah mendapat pelbagai reaksi daripada rakyat.

Asri Janggut

Ada diantara wargamaya mengatakan bahawa lebih baik jika semua menteri transparent kepada public apa pencapaian dan hasil kerja yang mereka sudah dan sedang buat supaya rakyat dapat memhami dan terima dengan gaji yang telah mereka perolehi kata Wan Syahir.

Ada juga yang mempersoalkan mereka ini dapat gaji dengan baik sedangkan peniaga terpksa PKP 4 minggu.

Dr Noor Hisham lebih layak jadi Menteri Kesihatan ganti Adham

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari mencadangkan agar Datuk Dr Adham Baba ditukar segera dengan individu yang lebih layak untuk menjadi Menteri Kesihatan supaya pandemik Cooviid-19 dapat ditangani dengan lebih baik.

Bekas Ketua Menteri Melaka itu berkata, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah adalah paling layak dilantik sebagai Menteri Kesihatan menggantikan Adham.

Menurutnya, Malaysia tidak boleh lagi terus bergantung harap kepada menteri yang lemah dalam memrngi gelombang ketiga wabak berkenaan.

“Sekiranya sukar untuk mendapatkan menteri yang berwibawa sebagai Menteri Kesihatan, saya ingin mengesyorkan supaya Ketua Pengarah Kesihatan dilantik sebagai Menteri Kesihatan.

“Alang-alang darurat, biarlah tenaga profesional membuat dasar dan melaksanakan proses memrngi Cooviid-19.

“Jika kita masih ditakuk lama dan Perdana Menteri tidak bersedia menukar Menteri yang lemah, maka apa makna darurat kalau bukan kerana politik,” tegasnya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada masa sama, beliau mengingatkan, dalam keadaan darurat, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai kuasa mutlak untuk melaksanalan perubahan tersebut.

Sekiranya tidak, Adly yang juga Bendahari Agung AMANAH berkata, ia sekadar akan mengesahkan bahawa Perdana Menteri lemah didukung oleh menteri yang lemah.

Beliau turut mengambil contoh Menteri Kesihatan New Zealand yang meletakkan jawatannya selepas didapati terlibat dalam aktiviti yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) iaitu dengan berkelah di pantai.

Jelasnya, jawatan Menteri Kesihatan kemudiannya diberikan kepada Menteri Pendidikan untuk mmrngi Cooviid-19, di mana hasilnya hari ini New Zealand menjadi negara terendah dijangkiti Cooviid-19.

“Menunggu Menteri Kesihatan Malaysia meletak jawatan seperti menunggu ‘kucing bertanduk’, rakyat boleh menilai keupayaan beliau,” katanya.

Sementara itu, menurut Adly, tanggungjawab melawn Cooviid19 melalui Menteri Pertahanan dengan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dan urus selia vaksin melalui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, mesti ditamatkan dan diserahkan sepenuhnya kepada Kementerian Kesihatan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu