Connect with us

Malaysia

Bila Hudvd akan dilaksanakan, Ini jawapan PAS

Published

on

Bila Hudvd akan dilaksanakan, Ini jawapan PAS

MALAYSIA: Hudvd merupakan satu man1fiesto yang telah dibawa oleh PAS dalam kempen politik mereka. Mereka yang ingin membawa hvkvman Islam itu sebagai dasar pervndangan Islam di Malaysia cukup disokong penuh oleh sebahagian besar rakyat Malaysia.

Namun begitu, walaupun sudah menjadi kerajaan Hvdud tetap belum dilaksanakan oleh mereka. Jadi berikut adalah jawapan mereka kepada perkara tersebut.

Perwakilan Pas Kelantan hari ini menyeerv agar semua ahli Pas memperkvkvhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) terlebih dahulu.

Menurut Datuk Hassan Mohamood, fokus utama Pas ketika ini bukan untuk merealisasikan p3rjv4ngan parti Islam itu ketika bergelar pemb4ngk4ng, sebaliknya mempeerkaasaakan pentabiran kerajaan.

“Setelah mengvasai negara kita baru ambil negara, maka kita perlu pelajari apakah keutamaan yang perlu kita laksanakan dengan erti kata lain, kita perlu mempelajari fiqh keutamaan.

“Jangan terpengaruh dengan suara-suara svmbang, atau dalam bahasa kasar, ‘suaara sya1itan’. Bila nak buat hvdvd? Ini jangan tanya (pelaksanaan hudvd). Kita kena tanya apa yang patut kita buat sekarang?

“Agama asas, kerajaan pengawal dan kita baru ada pengawal (kerajaan). Kerajaan… kerajaan ini (ibarat) pagar. Jadi, sekarang kita kena buat apa? Kena kukuhkan pagar (kerajaan),” katanya ketika sesi perbahasan ucapan dasar presiden pada Muktamar Tahunan Pas ke-66, Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK), di sini pada Ahad.

Mengulas lanjut, beliau menyifatkan kerajaan PN ketika ini masih ‘tidak kvkuh’.

“Pagar (kerajaan) kita masih bergoyang-goyang lagi…,” tambahnya.

Sehubungan itu, Hassan menggesa ahli Pas supaya menjalin perpaduan tanpa mengira agama dan bangsa.

Terdahulu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam Ucapan Dasar Presiden berkata, perpaduan ummah perlu terus dikekalkan dalam usaha mempersiapkan parti Islam itu menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pas sebelum ini begitu lantang terhadap perjuangan untuk melaksanakan hvdud dan meminda Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jen4ayaah) 1965 atau RUU 355.

PN mengambil alih Putrajaya pada Mac lalu selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin membawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) keluar daripada Pakatan Harapan untuk membentuk kerjasama baharu dengan Barisan Nasional (BN) dan PAS, dengan sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Khairuddin Svmbang RM50,000

Sementara itu, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang terpalit dengan kontroversi gagal menjalani kuarantin wajib sebelum ini menyumbang RM50,000 kepada Pas pada Ahad.

Sumbangan itu diumumkan Pengerusi Tetap Muktamar Pas, Husin Ismail ketika berlangsungnya Muktamar Tahunan parti berkenaan di sini hari ini.

Mohd Khairuddin sebelum ini menjadi perhatian selepas dikeecaam gara gara gagaal mengikuti kuarantin wajib CoV-19 selepas pulang dari luar negara.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu juga turut dikenakan kompavn RM1,000 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

T1ind4kan ko0mpaun itu dikenakan pada beliau selepas s1iasatan KKM mendapati beliau mel4anggar Peraturan-Peraturan Penc3g4han dan Peng4w4lan Peny4ak1it Berj4angk1it (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jaangk1it4an) 2020, Akta Pencegaahan dan Pengaawalan Penyak1it Berj4ngk1it 1998 [Akta342].

Susulan kekhilafannya itu, Mohd Khairuddin membuat permohonan maaf secara terbuka dan memvtvkan untuk memulangkan semua gajinya sebagai Menteri bagi Mei hingga Ogos 2020 kepada Tabung Bantvan Beenc4na Negara (Tabung CoV-19).

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu