Connect with us

Malaysia

Kes meningkat 3 angka, Dengan 5 Kluster Didapati Mutasi D614G – Dr Noor Hisham

Published

on

Kes meningkat 3 angka, Dengan 5 Kluster Didapati Mutasi D614G - Dr Noor Hisham

MALAYSIA:Peningkatan kes CoV-19 di Sabah menyebabkan jangk1tan baharu waabak itu dalam negara meningkat lagi kepada 111 kes hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes keseluruhan sebanyak 10,687 kes setakat ini.

Kes aktif dengan kebolehjangk1itan CoV-19 turut meningkat dan berada dalam keadaan tidak stabil dengan merekodkan kes aktif 858.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 111 kes baharu yang dilaporkan itu, empat kes import yang mendapat jangk1itan di luar negara dan bakinya 107 kes penularan tempatan.

Beliau berkata, kes import itu membabitkan empat warganegara, manakala bagi 107 kes penularan tempatan sebanyak 76 kes membabitkan warganegara dan 31 bukan warganegara.

“Kes baharu hari ini kembali tiga angka iaitu 111 kes dengan Sabah merekodkan 97 kes, antaranya 74 Kluster Bangau-bangau dan 13 Kluster Benteng LD.

“Kes baharu lain direkodkan di Kedah membabitkan lapan kes, termasuk tujuh daripada Kluster Sungai, selain satu kes dilaporkan di Pahang,” katanya dalam status dimuat naik di Facebook, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, ada 30 kes yang pulih hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya daripada CoV-19 sebanyak 9,696 kes.

“Sehingga kini, empat pesaak1it positif CoV-19 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan tiga daripadanya memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.

Dalam pada itu, tiada kematian berkaitan jangk1itan CoV-19 dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) setakat 12 tengah hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian kekal 133 kes.

5 Kluster Didapati Mutasi D614G

V1rvs CoV-19 bagi lima kluster di negara ini, melibatkan Kluster Benteng LD, Kluster Sivagangga, Kluster Tawar, Kluster Sungai dan Kluster Bukit Tiram didapati jenis mutasi D614G, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dr Noor Hisham dalam satu catatan terkini di laman Facebook rasminya berkata, keputusan itu diperoleh daripada makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) hari ini.

“IMR menjalankan ujian penjujukan genom ke atas 32 viirus CoV-19 yang dikesan hasil ujian pengasingan dan kultur viirus CoV-19 bagi Kluster Benteng LD (23 viirus), Kluster PUI Sivagangga (4 viirus), Kluster Tawar (3 viirus), Kluster Sungai (1 viirus) dan Kluster Bukit Tiram (1 viirus).

“Seperti disyaki terdapat mutasi jenis D614G yang telah dikesan kepada kesemua 32 viirus CoV-19 ini,” katanya.

Sebelum ini, Dr Noor Hisham dilaporkan berkata terdapat kewujudan mutasi D614G viirus CoV-19 yang didapati 10 kali lebih mudah menjangk1iti individu lain dan mudah merebak sekiranya disebar oleh individu ‘super spreader’ dalam Kluster Sivagangga.

Menjelas lanjut, Dr Noor Hisham berkata kajian susulan dijalankan bagi mengkaji kaitan genetik antara viirus yang diasingkan ini dan membandingkan ia dengan dengan viirus yang dikesan sebelum ini pada Kluster Sivagangga dan Kluster Tawar.

Menurutnya sebagaimana yang disyaki, kesemua viirus yang diasingkan bagi kluster di Kedah (Kluster Sivagangga, Kluster Tawar dan Kluster Sungai) adalah saling berkait dan besar kemungkinan berasal daripada sumber viirus yang sama.

Bagaimanapun, beliau berkata kesemua 23 viirus CoV-19 dari Kluster Benteng LD pula didapati saling menyerupai namun tidak berkait dengan viirus waabak itu yang dijumpai di Kedah, walaupun kesemuanya mempunyai mutasi D614G.

Beliau juga berkata ujian itu adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji lebih lanjut kebarangkalian dan semakan dengan kumpulan keluarga viirus CCoV-19 (Phylogenetic tree).

Justeru, Dr Noor Hisham mengingatkan masyarakat supaya lebih berwaspada dan berhati-hati kerana mutasi D614G itu didapati lebih mudah merebak dan menjangki1ti individu lain.

“Amalkan sepenuhnya SOP yang ditetapkan iaitu penjarakan fizikal, mencuci tangan dengan air dan sabun atau hand sanitizer, serta memakai pelitup muka terutama di tempat awam, tempat sesak, tempat tertutup dan ketika sembang jarak dekat. Dapatkan bantuan kesihatan sekiranya bergejala,” katanya.

— BERNAMA

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu