Connect with us

Malaysia

Kntoi Addy Kanna pernah ada rekod Menyaamun, Dan Kini Disahkan Terliibat Macau Scam

Published

on

Kntoi Addy Kanna pernah ada rekod Menyaamun, Dan Kini Disahkan Terliibat Macau Scam

MALAYSIA: Masih hangat lagi topik berkenaan kenyataan pihak poIis yang menjelaskan Addy Kanna dan Goh Leong Yeong aka Alvin hanyalah bertindak sebagai agen yang menyediakan kemudahan kepada sindiiket yang menjalankan kegiatan Mcau Scam.

Dalam erti kata lain Addy Kana ini sebenarnya bukanlah bos Mcau Scam.

Justeru orang ramai mula keliru, namun ramai yang mengatakan kegiatan Addy Kana itu tetap dikira bersubahat dengan pihak yang menjalankan kerja peniipuan Mcau Scam itu.

Sementara hari ini, menerusi laporan Harian Metro, pihak polis tampil dengan kenyataan terbaru dengan tajuk yang jelas dan mudah difahami, “Addy Kana, Alvin terbabit Mcau Scam, juudi dalam talian”

“Addy Kana, Alvin terbabit Mcau Scam, juudi dalam talian”

Polis menyerbu 12 pusat panggilan sejak Sabtu lalu susulan pembongkaran sindiiket perjvdian dalam talian membabitkan Addy Kana serta Goh Leong Yeong aka Alvin, awal bulan ini.

Serbuan dijalankan di sekitar Lembah Klang itu turut menahan 138 individu membabitkan 95 warga China serta 43 warga tempatan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jnayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, siasatan mendapati kebanyakan pusat panggilan diserbu menyasarkan mangsa di China.

Beliau berkata, seramai 55 orang direman mengikut Akta Rumah Jvdi Terbuka 1953 manakala 85 individu diambil tindakan mengikut Akta Pencegahan Jnayah (POCA) 1959.

” Daripada 12 serbuan dijalankan, ada sebuah premis di Cheras didapati terbabit dengan kegiatan mempromosikan pelacvran di WeChat, QQApp dan Weibo.

” Selain itu, kami menahan seorang warga tempatan di sekitar Lembah Klang, semalam yang disyaki mempunyai kaitan dengan saspek yang melarikan diri.

SPRM Tahan Ketua Polis Daerah Dan Pegawai Bukit Aman

” Kami akan menyiasat jika wujud pembabitan ahli politik dalam kegiatan ini, namun setakat ini kami tidak mengesan elemen berkenaan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, hari ini.

Dalam pada itu, Huzir berkata, pihaknya menyerbu pejabat Alvin di Plaza Low Yat di ibu negara dan tidak menolak kemungkinan Alvin di plaza terbabit menjadi faktor dia mendapat ‘tawaran’ daripada sindiiket di China.

Addy Kana pernah terlibat jnayah kes s4mun

Beliau berkata, pemeriksaan lanjut mendapati Addy mempunyai jnayah lampau bersabit kes s4mun mengikut Akta Ordinan Darurat 1969.

” Siasatan mendapati kedua-dua mereka adalah ejen sindiiket didalangi warga China yang menjalankan kegiatan Mcau Scam, peniipuan pelaburan pertukaran mata wang asing (Forex) dan perjvdian dalam talian.

” Kami dapati mereka memang terbabit dalam mencari peralatan, logistik dan kemudahan Internet. Wujud elemen ‘scam’. Bagaimanapun, siasatan lanjut akan dilakukan bersama Jabatan Siasatan Jnayah Komersial (JSJK) dan Cawangan Khas.

” Perintah lanjut reman ketiga-tiga saspek termasuk Addy akan dipohon mengikut Sksyen 4 (2)(a) POCA selama 38 hari apabila tempoh reman mereka tamat pada 3 November depan,” ujarnya.

Beliau berkata, siasatan sedang dijalankan pihak Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) berhubung tindakan Alvin yang berjaya melarikan diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) pada 11 Oktober lalu.

Menurutnya, polis kini memburu tujuh individu berhubung premis pusat panggilan bagi perjvdian dalam talian yang bergerak aktif di sekitar Lembah Klang.

Seramai 10 artis dan selebriti lagi dalam senarai terbaru akan dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berkaitan aktiviti pengubahan wang haram membabitkan kumpulan cuci duit haram dan perjuudian dalam talian.

Sumber berkata, semua artis terbabit akan diminta hadir ke Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya bagi memberi keterangan.

“Mereka termasuk dua artis wanita dan lelaki yang juga pengacara dan pelakon terkenal.

“Ramai lagi akan dipanggil kerana mereka diperlukan untuk membantu siasatan penipuan Macau Scam dan juudi dalam talian,” katanya.

Menurutnya, semalam SPRM memanggil sembilan lagi individu termasuk dua lelaki yang juga Instafamous selepas hampir dua minggu tempoh diberikan agensi itu untuk tampil memberikan keterangan secara sukarela.

“Semua mereka yang berusia antara 25 hingga 32 tahun itu dirakam percakapan pada 3 petang semalam. Mereka adalah rakan kepada isteri suspek utama.

“Ada yang hadir di pejabat SPRM, ada yang diambil keterangan di luar,” katanya.

Terdahulu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki meminta semua selebriti dan ahli perniagaan terbabit dengan aktiviti pengubahan wang haram supaya tampil membantu siasatan.

Menurutnya, arahan itu bagi mengelakkan SPRM menahan mereka yang berkenaan dalam masa terdekat.

“Tidak kira selebriti atau siapapun dan mana-mana pihak yang pernah menerima (dana sindiket) daripada individu yang ditahan SPRM, mereka diminta tampil sebelum kami panggil,” katanya.

Pada awal Oktober lalu, beberapa selebriti termasuk pelawak dan penyampai radio terkenal dipanggil agensi berkenaan bagi membantu siasatan kes pengubahan wang haram.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu