Connect with us

Umum

Lagi Pelajar S4Man Guru, Kementerian Tak Buat Apa Ke

Published

on

MALAYSIA: Tiga lagi bekas pelajar SMK Taun Gusi, Kudat Sabah memfailkan s4man terhadap guru Bahasa Inggeris mereka kerana g4gal menghadirkan diri ke sekolah menyebabkan pembelajaran mereka terjejas.

Rusiah Sabdarin, Nur Natasha Allisya Hamali dan Calvina Angayung yang kini berusia 19 tahun menyaman Mohd Jainal Jamran sebagai defendan pertama dan bekas pengetua, Haji Suid Haji Hanafi sebagai defendan kedua.

Mengikut laporan The Borneo Post, defendan pertama sering datang lambat dan pulang awal sejak Mac 2017, manakala bermula Julai tahun sama, defendan pertama langsung tidak mengajar hingga menjejaskan pembelajaran mereka.

Foto :The Borneo Post

“Kami hilang pembelajaran hampir setahun. Jika tidak mengadu, mungkin kami akan terus kehilangan arah.”

Sementara itu, Nur Natasha menjelaskan yang pernah diminta untuk menarik balik sam4n tersebut dengan alasan ia akan membuatkan hidup mereka lebih sukar, namun dia dan rakan-rakannya tetap tegas dengan pendirian mereka.

“Saya takkan mengalah. Sebagai b3kas pengawas, saya tahu banyak masalah pelajar berpunca daripada ketiadaan guru dalam kelas. Mas4lah pelajar melanggar peraturan sekolah, berg4duh, ponteng kelas dan ponteng sekolah takkan meruncing jika guru tahu peranan mereka.”

Tiga lagi defendan yang disebut ialah Ketua Pengarah Pendidikan, Menteri Pendidikan dan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Bagi ketiga-tiga pelajar terbabit, pihak kementerian terlalu berlembut dengan salah laku penjawat awam, sementelah lagi bagi guru yang memegang amanah besar.

“Terlalu banyak pembaziran masa berlaku. Bayangkan sebelum kami pun ada pelajar yang menyaman guru kerana masalah sama, tetapi dua tahun selepas itu iaitu kami (tingkatan empat) turut mengalami masalah sama. Kenapa begitu?”

Terdahulu, pada 2018, Siti Nafirah menyaman defendan pertama kerana mas4lah sama. Terkini, tiga pelajar sekolah yang sama turut mengambil tindakan.

Mengapa mas4lah seserius begini tidak diambil tindakan dua tahun lalu? Mengapa membiarkan masal4h sama berulang lagi? Kementerian harus memandang serius isu sebegini. – CARI

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu