Connect with us

Malaysia

PKP tidak wajar dilaksanakan lagi – Warga maya

Published

on

PKP tidak wajar dilaksanakan lagi - Warga maya

MALAYSIA: Negara kita kini sedang dirancam dengan amaran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan cov-19 dalam kalangan rakyat Malaysia. Kes aktif kini kembali kepada angka 3 selepas Malaysia sebelum ini berjaya mengawal penularannya.

Namun disebabkan rakyat yang degil dalam mematuhi prosedur yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia membuatkan kes kembali aktif dalam kalangan rakyat tempatan. Penularan tempat kembali ke angka 2 sehari dengan hari ni (26 Julai 2020) kes baru adalah seramai 13 orang.

Kerajaan tidak teragak untuk kuatkuasa PKP seperti fasa-1

Ye benar amaran diberikan oleh Kerajaan untuk menguatkuasakan kembali Perintah Kawalan Pergerakan sekiranya kes harian kembali ke angka 3.

Perkara ini dimaklumkan oleh Menteri Kanan Kluster Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri dalam sidang media sebelum ini.

Seterusnya kerajaan juga akan memperkenalkan semula PKPD secara lokaliti iaitu membuat sekatan Perintah Kawalan Pergerakan DIperketatkan ditempat-tempat yang mempunyai kes aktif sahaja. Perkara ini seperti mana dimaklumakn oleh Datuk Dr Noor Hisham ketua pengarah kesihatan.

PKP adalah satu tindakan yang tidak wajar – Wargamaya

Di media sosial perkara ini terus diperkatakan oleh warga maya, dimana ada yang bersetuju dan ada juga yang tidak bersetuju. Yang bersetuju menggunakan alasan bahasa ia dapat mengawal penularan kes cov-19 dalam kalangan rakyat Malaysia.

Yang mengatakan tidak bersetuju adalah memandang ke arah impak tidak baik yang dibawa oleh PKP itu sendiri dari segi EKONOMI. Ekonomi individu dan ekonomi negara. Tidak usah kita bercakap mengenai impak ekonomi terhadap negara yang terlalu besar cukup kita cakap impak terhadap individu.

P/s: “Kerajaan menerusi Perdan Menteri mengatakan bahawa negara akan rugi sebanyak RM2 billion sehari sekiranya PKP dilaksanakan”

Individu akan kehilangan kerja, ye benar sekiranya PKP dilaksanakan lebih banyak peniagaan akan terpaksa mengalami kerugian dan bagi mengelakkan perkara itu terus berlaku maka pekerja terpaksa diberhentikan. Peratusan pengangguran kini semakin meningkat dan sekiranya PKP diteruskan maka jumlah itu pasti akan lebih menyeramkan.

Peniaga kecil akan terus disakiti. Ye peniaga kecil pula pasti akan terasa apabila PKP dilaksanakan. Mereka ini akan hilang sumber kewangan mereka. Jadi sekiranya perkara ini berlaku ini akan membuatkan mereka terus mengikat perut :'(.

Sampai bila kerajaan akan beri bantuan ? Kerajaan pasti tidak akan mampu memberi bantuan lagi kerana ia akan membuatkan negara akan terus menambah hutang.

Jadi sebagai rakyat yang “Berotak” mulalah dari saat ini untuk sama-sama kita patuhi prosedur dan janganlah kita amalkan sikap sambil lewa dan tidak peduli dan tidak kisah. Kisahlah dengan keadaan sekarang. Kesiankanlah kepada mereka yang tidak mampu.

Inginkah kita menjadi asbab rakyat selepas ini kebuluran ? Inginkah kita menjadi asbab selepas ini ramai anak muda terpaksa menganggur dan tertekan sehingga menyebabkan ramai yang akan membnuh diri pada masa akan datang. ? Fikir-fikirkan – Khairulanwar Dahlan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu