Connect with us

Malaysia

Tadi Perlawnan Terakhir Khabib, Ini Alasannya untuk tidak lagi Bertanding

Published

on

MALAYSIA: Ini akan jadi perlawanan terakhir saya, itulah ucapan Khabib Nurmagomedov selepas melakar kemenangan seterusnya ke atas Gaethje sebentar tadi. Itu juga adalah janjinya terhadap ibunya selepas ayahnya meninggal dunia.

Ketika ditemu bual, Khabib juga sudah melunaskan janjinya terhadap arwah ayah untuk menjadi petarung yang paling hebat dan beliau telah lakukan hari ini.

Khabib menewaskan Gaethje dengan melakukan grip yang sering dilakukan ketika bertarung dan ini menjadikan kemenangan ke-29 Khabib dalam karier beliau sebagai petarung seni pertahanan diri campuran. Khabib juga tidak pernah mencatat sebarang kekalahan.

Khabib Nurmagomedov dijadualkan bertarung dengan Justin Gaethje untuk acara UFC 254 kategori Lightweight pada jam 2 pagi ini waktu Malaysia.

Dalam satu video yang dimuatnaik di laman Youtube rasmi Khabib, seperti kita semua tahu Khabib adalah seorang muslim dan dalam video tersebut menunjukkan beliau mengimamkan solat di kem latihannya di Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Khabib sentiasa menunjukkan contoh yang baik sebagai seorang muslim dan sentiasa menyebut kalimah Allah sebelum memulakan perlawanan. Untuk rekod setakat ini, Khabib masih lagi mengekalkan rekod tanpa kalahnya sepanjang karier di UFC.

TIDAK hairan sekiranya perkembangan atlet seni bela diri campuran (MMA) Khabib Nurmagomedov sentiasa diikuti ramai dalam kalangan peminat pelbagai latar menerusi media sosial di serata dunia.

Bukan saja tangkas beraksi di gelanggang malah atlet lasak Russia itu tidak melupakan dirinya ‘hamba Allah’ dengan menunaikan solat secara berjemaah dan menjadi imam solat.

Khabib cemerlang selepas menewaskan pencabarnya dari Amerika Syarikat, pencabarnya, Dustin Poirier pertarungan di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), kelmarin.

Kerendahan hati Khabib dikongsi oleh pengembara Islam, Dr Waleed Hakim menerusi di laman sosial Facebook (Fb) beliau dengan garapannya berbunyi:

“Masha’Allah, kejayaan bukan hanya memiliki rekod 28-0 dalam arena (yang memang mengejutkan), Khabib menunjukkan kepada kita kejayaan sebenar apabila anda berdiri di hadapan pencipta.

“Sudah tentu orang yang yakin dan percaya mencapai kejayaan. Mereka yang solat dengan penuh tawaduk menyerahkan diri.

“Bagaimana kuatnya diri seseorang itu, betapa bijak atau masyhur dilihat oleh orang dan apa rekod yang anda pecahkan, kita semua yang ada sekarang akhirnya akan menjadi lemah, pelupa dan kita bersama rekod kita akan dilupakan oleh manusia tetapi rekod paling penting dalam kalangan semua adalah apa yang ditulis oleh malaikat untuk anda dan saya berdoa kita semua mendapat buku catatan baik di tangan kanan pada hari akhirat dan memenangi trofi muktamad, insha’Allah!”

Atlet kelahiran Dagestan itu mengekalkan gelaran lightweight serta rekod tanpa kalahnya menewaskan Poirier pada pusingan ketiga pertarungan itu di Yas Island, Abu Dhabi dengan rekod kemenangan 28-0.

Khabib tampil semula di gelanggang pada perlawanan pertamanya sejak menewaskan Conor McGregor pada Oktober tahun lalu.

Khabib menewaskan tiga daripada lima pencabarnya menerusi kemenangan disahkan ‘melebihi keupayaan lawan’ dan mencabar Jon Jones dan Amanda Nunes bagi menentukan siapa paling hebat secara tidak rasmi dalam MMA.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu