Connect with us

Malaysia

Rasmi: UMNO tarik diri dari Perikatan Nasional, Kekal bersama MN – Zahid

Published

on

Rasmi UMNO tarik diri dari Perikatan Nasional, Kekal bersama MN - Zahid

MALAYSIA: Hari ini secara rasmi, UMNO membuat keputusan untuk tidak kekal menyertai Perikatan Nasional, sebaliknya mereka memperkasakan Muafakat Nasional bersama PAS dan komponen Barisan Nasional.

Perkara ini dimaklumkan dan diumumkan oleh Presiden UMNO, Datuk SEri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut Zahid Hamidi, sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional ketika ini hanyalah berlandaskan kepada sokongan Ahli Parlimen UMNO dan BN serta ADUN dalam pembentukan Kerajaan pusat dan beberapa negeri.

Tambahnya lagi, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merupakan Presiden BERSATU dalam pertemuan dengan beberapa ahli parlimen Barisan Nasional semalam mengatakan hasrat untuk membawa masuk partinya menyertai Muafakat Nasional.

“Hasrat mereka (BERSATU) ini akan diperbincangkan dengan PAS bagi diperhalusi, Jawatankuasa INDUK Muafakat Nasional sebelum telah memutuskan untuk UMNO dan PAS diberi keutamaan bagi memperkukuhkan Muafakat Nasional”

Oleh itu, Zahid Hamidi mengatakan bahawa beliau menyerahkan kepada Jawatankuasa Induk Muafakat Nasional bagi mempertimbangkan hasrat BERSATU sekiranya berkemampuan bagi memperkukuhkan lagi Muafakat Nasional demi kepentingan rakyat dan negara.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu