Connect with us

Malaysia

Baru Nak Reda Kes Eira Aziera. Ketua Polis Negara Pula Bersuara Dan Ini Reaksi Padu Beliau

Published

on

Baru Nak Reda Kes Eira Aziera. Ketua Polis Negara Pula Bersuara Dan Ini Reaksi Padu Beliau

MALAYSIA: Minggu lalu media sosial hangat dengan isu video tular seorang usahawan dan influencer bernama Eiira Aziera yang memaaki haamun pemilik restoran selepas dilarang menjual produk di dalam premisnya.

Kemuncak kepada isu terbabit adalah apabila video lama Eiira mengh1ina fizikal seorang wanita muncul dan ditularkan semula.

Wanita yang menjadi mngsa b0dy sham1ng kepada Eiira itu sudah mengambil tindakan undang-undang.

Terbaru, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador tampil mengulas isu terbabit.

Hamid berkata, undang-undang yang terpakai di Malaysia untuk menangani pelakuan jnayah berkenaan adalah di bawah Sksyen 233(1)(a)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Sksyen 509 Kanun Keseksaan (KK) dan Sksyen 14 Akta KesIahan Kecil 1955.

” Perbuatan mengut0k, menghiina dan mencaaci bentuk tubuh seseorang adalah satu kesIahan jnayah yang boleh diambil tindakan undang-undang.

” Mereka yang didapati bersaIah di bawah Sksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 boleh dikenakan denda tidak lebih RM50,000 dan pnjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya, manakala kesIahan di bawah Sksyen 509 Kanun Kesksaan boleh dikenakan pnjara sehingga lima tahun.

” Bagi kesIahan di bawah Sksyen 14 Akta KesIahan Kecil pula, seseorang yang didakwa boleh didenda tidak melebihi RM100,” katanya kepada Sinar Ahad di sini semalam.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek berkata, pihaknya akan membantu siasatan poIis dari segi teknikal berhubung sebarang laporan yang diterima.

” Individu yang menjadi mngsa jnayah b0dy sham1ng di media sosial perlu membuat laporan poIis sebelum merujuk kepada SKMM.

” SKMM akan membantu dari segi siasatan berkaitan teknikal untuk tindakan lanjut,” katanya.

Menurutnya, jika ada bukti dan perkara itu disahkan poIis, SKMM akan memaklumkan kepada Google dan YouTube berasaskan laporan poIis yang diterima sebelum tindakan sekatan akaun dibuat.

” Google berhak dan akan sekat akaun individu terlibat. Ini kerana setiap orang yang menggunakan akaun Google perlu mematuhi terma yang ditetapkan,” katanya.

Sebelum ini, seorang wanita membuat laporan poIis susulan dakwaan seorang influencer menghiina bentuk fizikalnya menerusi laman Facebook secara langsung.

Suharnizan Md Sidek, 37, yang merupakan seorang Pesuruhjaya Sumpah mendakwa personaliti media sosial, Eiira Aziera mengeluarkan kata-kata kes4t termasuk memaparkan gambar dirinya berserta anaknya tanpa pengetahuannya selepas dia meninggalkan komen di ruangan komen personaliti terbabit di media sosial.

Eiira Aziera telah memaak1i haamun Suharnizan dan mengeluarkan kata-kata kes4t meng3jek bentuk tubuh badan Suharnizan.

Bagaimanapun, Eiira Aziera kemudian telah tampil membuat permohonan maaf secara terbuka di halaman Facebooknya pada Selasa lalu.

Sumber: http://limauais.pw/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu