Connect with us

Malaysia

Rmpasan Dᴀᴅᴀh Terbesar Polis Johor, Jumlah Lebih 200 Juta

Published

on

Rmpasan Dᴀᴅᴀh Terbesar Polis Johor, Jumlah Lebih 200 Juta

MALAYSIA: Johor Bahru: Polis Johor membongkar tiga lagi stor dan makmal Dᴀᴅᴀh sekali gus mermpas pelbagai jenis Dᴀᴅᴀh bernilai RM201 juta yang boleh menampung 11.3 juta pen4giih dalam serbuan sekitar bandar raya ini, Khamis dan Jumaat lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, pembongkaran itu susulan operasi Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Johor minggu lalu yang menahan 15 saspek serta penemuan dua stor simpanan Dᴀᴅᴀh dan dua makmal membabitkan keseluruhan rmpasan Dᴀᴅᴀh serta sitaan berjumlah RM131.27 juta.

Katanya, operasi susulan itu dilancarkan hasil pendedahan empat daripada 15 saspek yang ditahan sebelum serta penemuan tiga stor dan makmal memproses Dᴀᴅᴀh di Taman Mount Austin serta Setia Indah, dekat sini.

“Stor Dᴀᴅᴀh berkenaan berada di bangunan kilang di Taman Mount Austin serta dua rumah sewa di Setia Indah.

“Siasatan mendapati sindiket penyeludupan Dᴀᴅᴀh ini beroperasi sejak 2018 dengan membawa masuk bahan mentah serta peralatan dari China yang mampu bertahan selama tiga tahun.

“Modus operandi sindiket ini adalah menyewa kilang dan rumah untuk dijadikan stor penyimpanan dan pemprosesan Dᴀᴅᴀhh.

“Rmpasan membabitkan 3.20 tan serbuk ekstasi, 26.1 kilogram cecair ekstasi dan 117 kilogram serbuk Eramin 5 dengan nilai keseluruhan sebanyak RM201 juta,” katanya.

Ayob Khan berkata, pihaknya turut menyita wang tunai berjumlah RM5.8 juta, empat kenderaan mewah, barangan kemas dengan nilai sitaan RM124,435.09 dan 62 akaun bank membabitkan nilai keseluruhan RM8.6 juta

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini. Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin.

Katanya, pihaknya turut menahan seorang lelaki berusia 34 tahun di premis kilang Taman Mount Austin pada 14 Januari lalu, manakala seorang lagi lelaki berusia 38 tahun ditahan di Taman Gaya, Ulu Tiram, semalam.

Katanya, kedua-dua saspek akan direman bagi membantu siasatan, manakala 15 saspek yang ditahan sebelum ini turut disambung reman selama empat hari sehingga 20 Januari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dᴀᴅᴀh Berb44h4aya 1952.

Dalam pada itu katanya, bermula 1 Januari hingga 15 Januari lalu, JSJN Johor berjaya membuat tangkapan seramai 505 individu atas pelbagai kesalahan Dᴀᴅᴀh, selain rmpasan Dᴀᴅᴀh sebanyak 5.5 tan.

Keseluruhan Dᴀᴅᴀh yang dirmpas bernilai RM 327.39 juta, turut disita harta bernilai RM14.91 juta.

Terdahulu, media melaporkan, Polis Johor mermpas pelbagai jenis Dᴀᴅᴀh bernilai RM125.8 juta yang boleh menampung 5.4 juta pen4giih dalam 16 serbuan pada Sabtu dan Ahad lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain@Abd Rasid berkata, ia kejayaan rmpasan Dᴀᴅᴀh terbesar di Malaysia, membabitkan sindiket penyeludupan dan pengedaran Dᴀᴅᴀh, setakat awal tahun ini.

Sebanyak 16 serbuan dilakukan sepanjang dua hari itu menyaksikan 15 saspek iaitu lapan lelaki dan tujuh wanita warga tempatan berusia antara 17 hingga 62 tahun ditahan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu