Connect with us

Malaysia

Saspek tembaak anggota PGA dikatakan berjaya Ditaahan

Published

on

Saspek tembaak anggota PGA dikatakan berjaya Ditaahan

MALAYSIA: Beberapa suspek yang dipercayai terlibat dalam insiden tembakan di pos sempadan Malaysia-Thailand, dekat Padang Besar, awal pagi tadi telah berjaya ditaahan oleh pihak berkuasa Thailand.

Salah seorang daripada suspek ditahan berhampiran lokasi kejadian manakala tiga yang lain ditahan ketika menerima rawatan di Hospital Hatyai.

Menurut sumber, suspek merupakan ahli sindiiket penyevdvpan yang marah dengan tindakan pihak berkuasa Malaysia mengetatkan kawalan sempadan terutama di Perlis dan Kedah, menyebabkan kegiatan haram tersebut sukar dilakukan.

Katanya, sindiiket sama turut dipercayai melepaskan tembakan amaran ke arah anggota PGA yang sedang melakukan rondaan sempadan di Bukit Kayu Hitam, Kedah, 13 November lalu.

Dalam kejadian pada jam 3.10 pagi tadi, anggota PGA, Koperal Baharuddin Ramli, 54, terkorban terkena tembakan, manakala seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, mengalami kecederaan parah dan dilaporkan kriitiikal.

Menurut sumber itu, anggota yang sedang melakukan kawalan di pos sempadan dipercayai diserng dari arah negara jiran oleh anggota sindiiket yang kemudian bertindak melarikan diri.

Laporan sebelum ini menyebut, tindakan pihak berkuasa mengetatkan kawalan sempadan Malaysia-Thailand sejak Mac lalu, menyebabkan kegiatan penyelvudvpan terutama membabitkan sindiiket daadaah dan ketvm lvmpvh.

MALAYSIA: Kuala Lumpur: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di sempadan Malaysia-Thailand Mä𝓿t dipercayai ditmbak, awal pagi hari ini.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut kejadian itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian berkenaan.

“Ya, saya sahkan kejadian (anggota PGA Mä𝓿t ditmbak) dan saya sedang dalam perjalanan ke sana (Perlis) untuk meninjau keadaan anggota PGA terbabit,” katanya ringkas kepada Bernama.

Dalam pada itu, Bernama difahamkan satu sidang media akan diadakan polis Perlis berhubung kejadian berkenaan.

Anggota PGA Mä𝓿tdittmbak di sempadan Malaysia-Thailand

Padang Besar: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand, dekat sini, Mä𝓿takiibat ditmbak, awal pagi tadi.

Dalam kejadian pada 3.10 pagi itu, mngsa, Koperal Baharuddin Ramli, 54, sedang bertugas bersama seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, yang mengaalami kecedraan paarah.

Mayat mngsa dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar dan mngsa yang cedra sedang dirawat di HTF dengan keadaannya dilaporkan kriitiikal.

Komander PGA Briged Utara, Senior Asisten Komisioner Abdul Ghani Mohamad Ji yang dihubungi, mengesahkan kejadian dan memaklumkan akan memberi maklumat lanjut selepas selepas siasatan.

Difahamkan, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador dalam perjalanan ke Perlis bagi melawat mngsa dan meninjau keadaan semasa.- HM

Sindiket penyelvdvpan dipercayai seerang anggota PGA

Padang Besar: Sindiket penyelvdvpan dipercayai menjadi dalang serngan ke atas dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand dekat sini, awal pagi hari ini.

Sumber memaklumkan, tindakan pihak berkuasa Malaysia mengetatkan kawalan sempadan terutama di Perlis dan Kedah menyebabkan kegiatan penyelvdvpan menjadi sukar dilakukan.

Beliau berkata, sindiket sama turut dipercayai melepaskan tmbakan amaran ke arah anggota PGA yang sedang melakukan rondaan sempadan di Bukit Kayu Hitam, Kedah pada 13 November lalu.

“Kes (tmbakan) ini ada kaitan kumpulan penyelvdvp, ada yang tidak puas hati apabila kita ketatkan sempadan.

“Dua anggota sedang berkawal ketika diseeraang, ada anggota lain dengar bunyi tmbakan,” katanya di sini, hari ini.

Dalam kejadian pada 3.10 pagi hari ini, anggota PGA) Koperal Baharuddin Ramli, 54, Mä𝓿t terkena tmbakan, manakala seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, parah.

Mereka yang sedang melakukan kawalan di pos sempadan dipercayai diseeraang dari arah negara jiran oleh anggota sindiket yang kemudiannya melarikan diri.

Tindakan pihak berkuasa mengetatkan kawalan sempadan Malaysia-Thailand sejak Mac lalu, menyebabkan kegiatan penyelvdvpan terutama membabitkan sindiket daadaah dan ketvm menjadi lvmpvh.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu