Connect with us

Malaysia

SEBARKAN, Maybank beri Peringatan jangan tekan “Link” jika terima SMS Ini

Published

on

SEBARKAN, Maybank beri Peringatan jangan tekan Link jika terima SMS Ini

MALAYSIA: Pelbagai kaedah sind1ket penipvan yang berlaku dalam kalangan masyarakat kita. Sind1ket penipvan yang juga dikenali sebagai sc4mmer ini terjadi kepada insan yang terdes4k memerlukan wang.

Ya, benar sesetengah masyarakat boleh berfikir waras dan bijak sudah pasti dapat mengenali pen1pu tersebut tetapi bagi orang yang terdes4k sama sekali tidak.

Terkini, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Maybank melalui laman Facebook rasmi mereka menasihatkan kepada orang ramai supaya berwaspada dan tidak membuka link daripada pesanan ringkas yang mend4kwa mereka adalah Maybank.

Bahkan jangan sesekali ‘log in’ Maybank2u di pautan tersebut kerana ia adalah s4lah satu sind1ket pen1puan wang

TOLONG SEBARKAN!!! Orang Ramai Miliki Akaun Maybank Dinasihat Berwaspada

Tolong sebarkan kepada semua mengenai maklumat ini. Nampaknya je3n4yah p3n1ipuan di Malaysia masih berleluasa dan terbaru polis mengesahkan wujud sindiket baru yang menyamar sebagai pegawai bank.

Info ini ditujukan kepada semua pemilik akaun bank khususnya pemilik akaun Maybank. Anda dinasihatkan berhati-hati jika menerima panggilan yang mengatakan ia dari Maybank.

Timbalan Pengarah JSJK (Siber dan Siasatan Multimedia), Senior Asisten Komisioner Datuk Kamaruddin Md Din berkata, pihaknya mengesan wujud rangkaian sindiket baru yang menyamar sebagai pegawai bank khususnya Maybank untuk menipu orang awam.

Katanya, sindiket itu akan menghubungi telefon m4ngsaa secara rambang sebelum memulakan perbualan dengan mendakwa nama m4ngsaa digunakan individu tertentu untuk melakukan pinjaman peribadi.

Ahli sindiket akan memperkenalkan diri sebagai pegawai bank sebelum meminta m4ngsaa menyatakan nama penuh dan nombor MyKad untuk tujuan pengesahan.

Svspek kemudian mendakwa ada individu yang menyamar dan membuat pinjaman peribadi menggunakan identiti m4ngsaa, katanya.

m4ngsaa kemudian akan panik dan svspek akan menasihati mereka untuk membuat aduan dengan Bank Negara Malaysia (BNM) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan memberi nombor telefon yang sudah diubah menggunakan platform voice over internet protocol (VOIP) untuk memperdaya mangsa.

Meskipun itu bukan nombor asal BNM atau PDRM akan tertera nombor asal dua agensi kerajaan pada telefon pintar m4ngsaa menggunakan peralatan VOIP, katanya.

Kamaruddin berkata, sebaik m4ngsaa menghubungi nombor itu, seorang lagi ahli sindiket yang menyamar sebagai pegawai BNM atau PDRM akan menjawab panggilan itu.

Beliau berkata, pegawai palsu itu pula akan meminta maklumat perbankan dan kad kredit mangsa kononnya untuk tujuan pengesahan dan semakan.

Sumber Asal: Harian Metro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu