Connect with us

Malaysia

Syed Didkwa Ca bul dan Ro gol Luar Tabii, Ini Pengakuan “Pendkwah Selebriti” dan Keputusan Mhkamah

Published

on

Syed Didkwa Ca bul dan Ro gol Luar Tabii, Ini Pengakuan Pendkwah Selebriti dan Keputusan Mhkamah

Petaling Jaya: Pendakwah selebriti, Da’i Syed, 25, atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail didakwa di Mahkamah Sesyen dan Mahkamah Majistret di sini, hari ini, atas pertuduhan melakukan persetubuhan luar tabii dan menca bul seorang wanita Oktober lalu.

Tertuduh bagaimanapun mengaku tidak bersa lah dan minta dibicara sebaik kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin dan Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir.

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii terhadap penuntut berusia 22.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di Blok Empire City, Damansara Perdana pada jam 4 pagi 17 Oktober lalu.

Bagi perbuatan itu, Syed didakwa mengikut Sksyen 377B Kanun Kesksaan dan jika sabit kesa lahan boleh dipenjara sampai 20 tahun atau sebat.

Prosiding kes dikendali oleh Timbalan Pendakwaraya Vitiya Monisha Paranthaman manakala tertuduh diwakili peguam Syed Amirul Syed Edros.

Terdahulu, Vitiya tidak menawarkan sebarang jaminan ke atas tertuduh dengan alasan ia kesa lahan yang tidak boleh dijamin dan kesa lahan serius serta bimbang mengganggu mangsa.

Namun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkamah membenarkannya dengan syarat tambahan.

Bagaimanapun Syed Amirul meminta tertuduh dibenarkan jamin kerana walaupun kes itu tidak boleh dijamin namun mahkamah tetap mempunyai budi bicara.

“Tiada risiko anak guam saya akan melarikan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasatan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terjejas kerana Covid-19,” katanya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan syarat tambahan iaitu dia tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap 1 hari bulan dan tidak mengganggu mangsa.

Mahkamah juga menetapkan 21 Februari tahun depan untuk tarikh sebutan semula kes.

Sementara itu, Syed turut didakwa di Mahkamah Majistret di sini atas pertuduhan melakukan kegnasan sksual bagi menca bul ke atas mangsa sama Oktober lalu.

Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersa lah dan minta dibicara sebaik kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Mohamad Ikhwan.

Mengikut kertas pertuduhan, dia didakwa melakukan perbuatan itu pada masa dan tempat sama.

Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Sksyen 354 Kanun Kesksaan yang memperuntukkan hukvman pnjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan atau dengan mana-mana dua daripada sksaan itu, jika sabit kesala han.

Prosiding kes dikendali Timbalan Pendakwa Raya Zamriah Zarifah Aris manakala tertuduh diwakili peguam sama.

Syed Amirul yang mewakili anak guamnya sekali lagi memohon mahkamah membenarkan Syed diikat jamin bagi pertuduhan itu.

“Selain itu, saya juga memohon ikat jamin dikurangkan kerana anak guam menanggung ibunya sejak 2017 selepas berpisah dengan bapanya,” katanya.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin dengan syarat tambahan tidak mengganggu mangsa serta tarikh sebutan semula kes pada 19 Februari ini.

Terdahulu, Syed tiba di perkarangan Mahkamah Petaling Jaya pada 10.10 pagi dibawa oleh polis dengan keadaan bergari.

Dia yang memakai baju T-Shirt berwarna biru kelihatan tenang.

Harian Metro sebelum ini melaporkan seorang pendakwah selebriti ditahan polis bagi membantu siasatan kes dakwaan mero gol seorang gadis, tahun lalu.

Suspek ditahan kira-kira jam 11 malam pada 26 November lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Da’i Syed tak mengaku ca bul, sks luar tabii terhadap penuntut kolej swasta

PETALING JAYA – Pendakwah selebriti mengaku tidak bersa lah di dua mahkamah berasingan di sini hari ini, atas pertuduhan melakukan sks luar tabii dan menca bul seorang penuntut kolej swasta Oktober lalu.

Di Mahkamah Sesyen di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin, tertuduh, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful, 25, yang hadir di mahkamah dengan memakai baju T bewarna turquoise, didakwa melakukan persetubuhan luar tabii terhadap kenalannya, seorang wanita berusia 22 tahun.

Kejadian didakwa dilakukan di sebuah rumah sewa tertuduh di Damansara Perdana di sini, pada jam 3 hingga 4 pagi, 17 Oktober lalu.

Pertuduhan dibuat mengikut Sksyen 377B Kanun Kesksaan yang memperuntukkan hukvman pnjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesa lahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, P Vitiya Monisha mencadangkan tertuduh tidak diberi ikat jamin kerana pertuduhan yang dibuat merupakan kesal ahan yang tidak boleh dijamin.

“Mengambil kira kesa lahan yang dituduh adalah serius, malah tertuduh juga mempunyai beberapa kes lain yang masih disiasat dan mungkin akan dituduh di mahkamah.

“Pihak pendakwaan bimbang dengan risiko gangguan terhadap mangsa kerana mereka saling mengenali antara satu sama lain,” katanya.

Bagaimanapun, jika mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin, Vitiya Monisha mencadangkan tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM100,000 dengan seorang penjamin, menyerahkan pasport kepada mahkamah dan dilarang mengganggu mangsa sehingga kes selesai.

Bagaimanapun, peguam, Syed Amirul Syed Edros yang mewakili tertuduh merayu agar anak guamnya diberi ikat jamin.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Faiz membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin dan diperintah untuk mematuhi syarat tambahan yang dinyatakan oleh pihak pendakwaan.

Sementara di Mahkamah Majistret, pemuda itu yang juga peserta program realiti agama dituduh atas pertuduhan melakukan kekerasan jenayah terhadap mangsa sama dengan maksud untuk menca bul kehormatannya di lokasi, waktu dan tarikh sama.

Pertuduhan dibuat mengikut Sksyen 354 Kanun Kesksaan yang membawa hukvman pnjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan atau mana-mana dua daripada hukvman tersebut, jika sabit kesa lahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Zamriah Zarifah Aris yang mengendalikan kes itu mencadangkan tertuduh tidak diberi ikat jamin dengan alasan keseriusan pertuduhan yang dibuat.

“Status tertuduh sebagai seorang da’i, bukan alasan untuk dia diberi jaminan,” katanya.

Bagaimanapun, Syed Amirul merayu agar anak guamnya diberi ikat jamin kerana dia menanggung ibu selepas ditinggalkan bapa, sejak 2017 lalu.

“Akibat penularan Covid-19 ini juga, anak guam saya tidak memperoleh pendapatan baharu,” katanya.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin dan dilarang mengganggu mangsa.

Kedua-dua mahkamah menetapkan 19 Februari tahun depan untuk serahan dokumen.

Pada 27 November lalu, media melaporkan seorang pendakwah selebriti berusia 25 tahun direman bagi membantu siasatan kes sa lah laku sks.

Tempoh tahanan reman di Mahkamah Shah Alam dan Petaling Jaya, dilanjutkan sebanyak dua kali bagi membantu siasatan.

Suspek ditahan kira-kira jam 11 malam pada 26 September lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Shah Alam.

Sehingga Rabu, terdapat sembilan laporan polis dibuat di Shah Alam dan Petaling Jaya terhadap pendakwah selebriti berkenaan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu