Connect with us

Malaysia

Ajak Syed Saddiq masuk UMNO, Ini komen Win Syed Saddiq kepada Tun Mahathir

Published

on

Ajak Syed Saddiq masuk UMNO, Ini komen balas Syed Saddiq kepada Tun Mahathir

MALAYSIA: Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki mempelawa bekas Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk menyertai Pemuda UMNO.

Menurut Asyraf Wajdi, pelawaan itu dibuat kepada Syed Saddiq ekoran kenyataan bekas Menteri Belia dan Sukan itu yang mendakwa enggan menyertai mana-mana parti politik sedia ada termasuk parti baharu, parti Pej uang Tanah Air (Pej uang) yang diasaskan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Syed Saddiq membuat keputusan itu kerana pengalaman isu rampasan kuasa politik dan amalan politik wang dalam Bersatu.

Memandangkan isu politik wang merupakan pvnca beliau membuat keputusan sedemikian, maka Syed Saddiq, kata Asyraf Wajdi, dialu-alukan untuk menyertai Pemuda UMNO.

“Oh, rupanya salah satu punca Syed Saddiq Syed Abdul Rahman t1nggalkan Tun M dan Bersatu kerana budaya politik wang yang memb4raah. Kalau macam tu jom sertai Pemuda UMNO!

“22 bulan kami ditakdirkan sebagai pembangkang, Alhamdulillah, Pemuda UMNO telah banyak berubah,” kata Asyraf Wajdi dalam hantaran di Facebook pada Khamis.

Menurut Asyraf Wajdi lagi, proses penyaringan dan penyucian semula jadi berlaku apabila UMNO h1laang kuasa.
“Yang mengejar projek dan memperhitungkan wang lebih dahulu m3n1ngg4lkan wadah kononnya atas nama ‘berhijrah’.

“Yang tinggal terus bermuhasabah, melakukan koreksi diri dan sama-sama membangunkan kembali wadah dengan wajah dan iltizam baharu untuk menanggalkan budaya lama yang bobrok demi sebuah perjuangan,” tulis Asyraf Wajdi lagi.

“Terima kasih Tun” – Syed Saddiq terbuka terima kr1t1k4n Dr Mahathir

Sekalipun usaha untuk mengasaskan parti politik khusus untuk golongan muda menerima maklum balas negatif daripada Tun Dr Mahathir Mohamad, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman masih berlapang dada dan menghargai pandangan mentornya itu

“Terima kasih Tun. Kami terima kr1tiikan dengan hati yang terbuka,” kata Ahli Parlimen Muar itu di Twitter peribadinya.

Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi dalam sidang media pada pagi ini berpendapat, tindakan Syed Saddiq yang juga bekas Menteri Belia dan Sukan untuk menubuhkan parti politik baharu tidak akan berjaya.
Ini kerana, kata bekas Perdana Menteri itu, model parti politik baharu itu tidak sesuai.

Menurut Dr Mahathir, meskipun peratusan orang muda dalam pengundian adalah besar, namun ia masih belum mencukupi untuk mereka memenangi sesebuah kawasan.

“Dalam mana-mana kawasan, mesti kena ada orang tua dan orang muda. Kami akan pergi kepada golongan muda juga.

“Kalau dia (Syed Saddiq) hanya pergi kepada orang muda, agak sukar untuknya berjaya. Tetapi ini adalah negara bebas, dia mahu lakukannya sendiri.

“Dia pernah menjadi penyokong kuat Pakatan Harapan (PH), dan kini, dia rasa perlu bergerak berasingan daripada kami,” katanya pada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana.

Syed Saddiq selama ini dikenali sebagai penyokong Dr Mahathir

Ahli politik yang bakal berusia 28 tahun pada Disember ini pernah menyertai kem Dr Mahathir dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di mana beliau merupakan Ketua Pemuda parti itu.

Bersatu merupakan sebahagian daripada gagasan Pakatan Harapan yang menerajui kerajaan Persekutuan selama 22 bulan.

Selepas kerajaan PH runtuh, Dr Mahathir, Syed Saddiq serta pemimpin-pemimpin lain digvgvrkan daripada Bersatu.

Dr Mahathir bersama pemimpin-pemimpin yang digugurkan kemudiannya menubuhkan parti Pej uang, sementara Syed Saddiq memilih untuk mengasaskan parti politik untuk golongan muda.

Dalam reaksi yang sama, Syed Saddiq berkata, parti baharu yang akan diasaskannya itu kelak adalah untuk seluruh rakyat Malaysia.

“Majoriti yang akan memimpin adalah golongan teknokrat, profesional, usahawan, petani moden, pemimpin persatuan sivil dan lain-lain.

“Kami mungkin muda tetapi kami menyayangi Malaysia,” kata Syed Saddiq lagi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu