Connect with us

Malaysia

Terkini Pengarah Belanjawan Negara Beritahu Bila Tarikh Orang Ramai Akan Dapat Dvit Bantuan Prihatin Rakyat

Published

on

Terkini Pengarah Belanjawan Negara Beritahu Bila Tarikh Orang Ramai Akan Dapat Dvit Bantuan Prihatin Rakyat

MALAYSIA: KUALA LUMPUR: Kerajaan bersedia menambah peruntukan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sekiranya jumlah permohonan oleh mereka yang layak menlngkat.

Menurut Pengarah Belanjawan Negara Johan Mahmood Merican ia berbanding peruntukan 6.5 bili0n yang diumumkan dalam Belanjawan 2021.

“6.5 bili0n peruntukan adalah berdasarkan unjvran yang dijalankan pihak Kementerian Kewangan, tetapi apa yang akan dibuat oleh pihak Kementerian Kewangan adalah menetapkan kriterla kelayakan terhadap isi rumah dan individu bujang.

“Jika mereka menepati kriterla, mereka akan diluluskan dan kita tidak menggunakan kaedah yang terawal yang akan dapat sebaliknya, siapa yang menepati krlteria, mereka akan terima.

tarikh bpr

“Jika kita memerlukan pervntukan lebih, kita akan laksanakan,” katanya dalam satu sidang media di ibu negara.

Bayaran BPR akan melalui dua fasa dengan bayaran pertama sebelum Aidilfitri 2021.

Johan berkata tarikh permohonan baharu BPR juga akan dimulakan sebelum akhir Januari 2021.

Tambahnya Kementerian Kewangan yakin pemberian BPR akan merancakkan ek0nomi negara melalui perbelanjaan bantvan berkenaan.

“Golongan kumpulan rentan biasa akan belanjakan kesemua bantvan yang mereka terima untuk keperluan harian mereka jadi ia akan mengerakan aktiviti ekon0mi,” katanya.

BPR mengantikan Bantuan Sara Hidup (BSH) dengan jumlah individu yang dijangka menerima manfaat mencecah 8.1 jvta orang.

Antara yang layak menerima BPR iaitu isi rumah berpendapatan bulanan kurang 2,500 dan mempunyai seorang anak akan menerima bantvan sebanyak 1,200, manakala isi rumah yang mempunyai dua anak atau lebih akan menerima bantvan sebanyak 1,800.

Bagi isi rumah berpendapatan bulanan antara 2,501 hingga 4,000 dan mempunyai seorang anak akan menerima bantuan sebanyak 800, manakala isi rumah yang mempunyai dua anak atau lebih akan menerima bantvan sebanyak 1,200.

Manakala individu bujang bervsia 21 tahun ke atas dengan pendapatan 2,500 ke bawah pula akan menerima bantvan 350.
Sumber : AstroAwani/TV3

Kerajaan Umum Bantuan Prihatin Rakyat, Isi Rumah Dapat Bantuan Sehingga RM1800

Terbaharu, Belanjawan 2021 yang telah dibentangkan hari ini dirangka berlandaskan empat tema utama iaitu menjaga kebajikan rakyat, memacu pertumbuhan ekonomi, melestarikan kehidupan dan memantapkan penyampaian perkhidmatan awam. Pembentangan belanjawan kali ini yang diketuai oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata semua tema itu bertujuan menjayakan wawasan kerajaan untuk menjadi pentadbir yang lebih mantap.

BANTUAN SARA HIDUP DIGANTI DENGAN BANTUAN PRIHATIN RAKYAT (BPR)

Ramai yang sudah tertunggu-tunggu dengan pengumuman belanjawan kali ini kerana terkesan dengan gelombang pandemik yang melanda negara. Oleh itu, kerajaan bersetuju untuk terus memberikan bantuan dalam bentuk wang tunai kepada rakyat secara bersasar. Antaranya adalah:

1. Untuk isi rumah yang mempunyai pendapatan kurang RM 2500 dan mempunyai seorang anak akan mendapat sebanyak RM 1200.

-Bagi isi rumah yang mempunyai anak melebihi seorang akan mendapat bantuan sebanyak RM 1800.

2.Manakala bagi isi rumah yang mempunyai pendapatan sebanyak RM 2501-RM4000 dan mempunyai seorang anak akan mendapat bantuan sebanyak RM 800.

-Bagi isi rumah yang mempunyai dua orang anak akan mendapat bantuan sebanyak RM 1200.

3.Tidak dilupakan juga kepada isi rumah berpendapatan RM 4001-RM5000 dan mempunyai seorang anak akan mendapat sebanyak RM 500.

-Bagi isi rumah yang mempunyai dua orang anak akan mendapat bantuan sebanyak RM 700.

Namun, tidak dilupakan juga kepada orang bujang yang mempunyai pendapatan sebanyak RM2500 ke bawah, akan mendapat bantuan secara one-off iaitu sebanyak RM 350. Bukan itu sahaja, had umur bagi kategori bujang juga diturunkan kepada umur 21 tahun.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu