Connect with us

Malaysia

(Terkini) Polis sahkan 2 Anggota Dit4han Selepas remaja dkwa dir0 g0l dlm L0 kap

Published

on

(Terkini) Polis sahkan 2 Anggota Dit4han Selepas remaja dkwa dir0 g0l dlm L0 kap

MALAYSIA: Kuala Lumpur: Dua anggota polis yang bertugas menjaga l0 kap dalam kejadian remaja perempuan diR0 g0ltah4nan lain di l0 kap Balai Polis Pusat Miri, Sarawak 9 Januari lalu sudah dit4han kerja bermula 14 Januari lalu.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Datuk Zamri Yahya berkata, mereka turut dituduh di mahkamah mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001 pada 9 Februari lalu.

Menurutnya, JIPS juga menjalankan siasatan tatatertib bagi menyiasat kecvaian dan salah laku dalam kejadian itu.

“Selain tindakan dari sudut jenayah ke atas dua anggota terbabit, seramai 11 orang terdiri pegawai kanan polis dan pegawai rendah polis lain yang didapati gagal serta cvai menjalankan tugas akan turut diambil tindakan (diturunkan pangkat atau dibuang kerja).

“Tindakan ini diambil susulan kejadian R0 g0l dilaporkan berlaku dalam l0 kap Balai Polis Pusat Miri membabitkan remaja perempuan berusia 16 tahun dengan t4h4nan lelaki,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zamri berkata, susulan kejadian itu dua laporan polis diterima yang mana pertama dibuat anggota polis membabitkan kejadian R0 g0l mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

“Laporan kedua dibuat oleh mngsa yang mendakwa berlaku kecvaian daripada polis dan disiasat mengikut Seksyen 166 Kanun Keseksaan dan Seksyen 221 akta sama.

“Kedua-dua kertas siasatan dibuka sudah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya yang mana saspek berusia 19 tahun dituduh mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, JIPS turut memandang serius beberapa kejadian gangguan seksual membabitkan petugas sekatan jalan raya (SJR) yang tular baru-baru ini.

“Tindakan tegas dari sudut jenayah dan tatatertib akan diambil ke atas semua yang terbabit sekiranya didapati bersalah.

“Kesemua mereka yang terbabit sudah dikeluarkan daripada menjalankan tugas SJR sehingga siasatan selesai,” katanya.

Remaja perempuan dakwa diR0 g0l dalam l0 kap

Kuching: Polis menyiasat dakwaan seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang mendakwa diR0 g0l t4h4nan lain ketika berada dalam l0 kap Balai Polis Pusat Miri pada 9 Januari lalu.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Aidi Ismail berkata, pihaknya akan melakukan siasatan secara terperinci mengenai dakwaan itu sama ada terdapat kecvaian anggota pasukan keselamatan ketika bertugas.

“Dua anggota yang bertugas ketika kejadian itu berlaku sudah digantung kerja serta-merta sementara siasatan sedang dijalankan,” katanya ringkas kepada Bernama malam ini.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan maklumat lanjut mengenai remaja perempuan itu.

Senator Alan Ling Sie Kiong menerusi hantaran di akaun Facebook milik beliau hari ini mendedahkan bahawa satu laporan dibuat oleh seorang remaja perempuan di Balai Polis Pusat Miri yang mendakwa dirinya diR0 g0l oleh t4h4nan lain ketika berada di dalam l0 kap di balai berkenaan.

Sumber: Harian Metro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu