Connect with us

Malaysia

Tidak ada cuti sejak 10 bulan yang lalu, Dr Rohaizat pertaahan Tan Sri Noor Hisham

Published

on

Tidak ada cuti sejak 10 bulan yang lalu, Dr Rohaizat pertaahan Tan Sri Noor Hisham

MALAYSIA: Umum mengetahui sebelum ini ada ahli politik yang menghiina Tan Sri Dr Noor Hisham di Dewan Rakyat. Isu Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dato’ Sri Dr Noor Hisham Abdullah dituduh ‘takvt maatii’ oleh seorang ahli parlimen semasa sidang dewan rakyat awal minggu ini benar-benar ‘bikin panas’ seluruh rakyat Malaysia.

Walau bagaimanapun, perkara itu dijawab dengan tenang oleh Dr Noor Hisham semasa sidang media harian perkembangan Cooviid-19 di Malaysia.

Menangkis dakwaan tersebut dengan hujah yang begitu cermat, beliau telah mendapat sokongan seluruh petugas kesihatan dan juga sebahagian besar rakyat Malaysia.

jawapan dr noor hisham

Tampil pertaahankan Dr Noor Hisham

Tidak hanya berdiam diri, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Rohaizat Yon telah tampil mempertahanan Dr Noor Hisham susulan dakwaan yang dilemparkan tempoh hari.

Menerusi Sinar Harian, beliau yang juga merupakan ‘panglima peeraang’ Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang sentiasa berada disisi Dr Noor Hisham dalam menggendali pandemik ini telah memaklumkan bahawa tiada istilah berehat untuk mereka sepanjang 10 bulan ini.

“Sebelum ini Ketua Pengarah juga dikuarantin kerana merupakan kontak rapat Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang disahkan positif Cooviid-19 selepas pulang daripada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.”

“Namun Dr Noor Hisham tetap bekerja dari rumah serta menghadiri mesyuarat dengan KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) secara dalam talian melalui panggilan video,” Katanya.

‘Peeraang’ kena ada strategi & data

Beliau juga menjelaskan bahawa pihak KKM mempunyai strategi dan data yang lengkap dalam menghadapi musuh yang tidak nampak ini. Jadi, untuk menang mereka perlu bersedia dalam segala segi.

“Kita perlu ada strategi dan data yang lengkap untuk serang musuh tidak nampak ini jika mahu menang dalam pepeeraangan dan bukan sekadar turun berpeerang tanpa persediaan.” Tambahnya.

Masing2 pergi Sabah secara bergilir mengikut jadual

Dr Rohaizat juga menegaskan tidak timbul isu ‘takvt maatii’ seperti yang dinyatakan kerana Dr Noor Hisham sendiri sudah pergi ke Sabah membuat tinjauan sekitar Ogos lalu dan mengikut jadual seperti yang digilirkan oleh pihak KKM sendiri.

Untuk makluman, Dr Rohaizat yang sudah pun bersara wajib pada Jun 2020 telah kembali ke ‘medan peeraang’ bagi membantu negara menangani gel0mbang ketiga pandemik Cooviid-19.

Beliau kembali berada disisi Dr Noor Hisham pada Ogos 2020 selepas 2 bulan mengakhiri perkhidmatannya di KKM.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu