Connect with us

Malaysia

Tidak Perlu Kurant1n Jika Pulang Dari Sabah – Ini Penjelasan Ismail Sabri

Published

on

Tidak Perlu Kurant1n Jika Pulang Dari Sabah - Ini Penjelasan Ismail Sabri

MALAYSIA: Rasanya umum sudah mengetahui bahawa 2 Negeri yang sedang meng4lam1 peningkatan mendaadak kes-cov-19 ialah Kedah dan Sabah.

Jadi ia mengha1rankan apabila Menteri mengatakan bahawa sesiapa yang pulang dari Sabah tidak perlu untuk kuarant1n di Rumah. Berikut adalah penjelasannya.

SANDAKAN: Individu yang pulang ke Semenanjung atau Sarawak, dari Sabah t1dak akan diku4rantin.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ia adalah berita paIsu dan jika hal sedemikian akan dilakukan, beliau sendiri yang akan mengumumkannya.

“Itu berita paIsu. T1dak ada k0non-kon0nnya saya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengatakan bahawa yang balik dari Sabah ke Semenanjung akan diku4rantin.

“T1dak betul dan pergerakan dari Sabah ke Semenanjung masih bebas seperti dahulu.

“Kalau ada pengumuman mengenai kawalan, saya yang akan buat. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pun saya yang buat pengumuman,” katanya selepas merasmikan Jenter4 Barisan Nasional Libaran sempena PRN Sabah Ke-16 di Markas UMNO BN di Bandar Labuk Jaya, Sandakan, hari ini.

Terdahulu, tular di media sosiaI k0nonnya individu yang pulang dari Sabah ke Semenanjung atau Sarawak akan diku4rantin. Ia termasuk mereka yang bertugas pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

Ismail Sabri berkata, berdasarkan situasi semasa C0VlD-19 di Sabah, banyak pihak yang membuat rumusan seolah-olah Tawau dan Lahad Datu berada dalam keadaan berb4haya yang menyebabkan orang ramai takvt untuk keluar rumah.

“Jadi saya nak maklumkan bahawa apabila kita tutup penj4ra berkenaan atau membuat Perintah Kawalan Pergerakan Diperket4tkan (PKPD) di Penj4ra Tawau, kita membuat saringan kepada semua yang berada di Penj4ra termasuk pegawai penj4ra dan keluarga mereka.

“Jadi apabila kita membuat sar1ngan, keputusannya keluar dalam masa dua tiga hari. Jadi mungkin kita nampak peningkatan yang tinggi tetapi ia berlaku dalam penj4ra itu,” katanya.

Sumber:berita harian

Masih dua angka

Kes kes baharu CoV-19 yang dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), hari ini merekodkan penurunan kepada 47 kes berbanding 58 kes, semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ia sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes 9,915 jangk1itan waab4k itu dalam negara dengan jumlah kebolehjangk1itan 591.

Menurutnya, daripada jumlah itu, 45 kes adalah penularan tempatan membabitkan 28 warganegara dan 17 bukan warganegara serta dua kes import membabitkan bukan warganegara.

“Tujuh kes pulih dilaporkan sehingga 12 tengah hari hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes pulih di negara ini sebanyak 9,196 kes bersamaan 92.75 peratus.

“Hingga kini, sembilan individu sedang diraawat di Unit Rawaatan Rapi (ICU), manakala empat daripadanya memerlukan bantuan pern4faasan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, tiada pertambahan kes keemaat1ian disebabkan CoV-19 di negara ini sekali gus kekal 128 kes iaitu 1.29 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu