Connect with us

Kewangan

Ustaz Ebit Lew Sewa Bas Untuk Hantor Pelajar Terkndas di Universiti Pulang Kampung

Published

on

MALAYSIA: Sejak semalam hang4t diperkatakan apabila ramai pelajar terkand4s susul4n keputusan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menanggvhkan pendaftaran kemasukan pelajar baharu di semua institut pengajian tinggi (IPT) seluruh negara.

1su itu turut menjadi trend1ng di Twitter apabila ramai rakyat Malaysia bergand1ng bahu membantu pelajar yang terkand4s dengan menaw4rkan bantuan tempat tinggal sementara, makanan dan tidak kurang juga wang ringgit.

Perkara itu turut mendapat perhatian pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew yang menyuarakan hasrat untuk membantu pelajar-pelajar tersebut dengan menyewakan bas untuk membawa pulang mereka yang terkandas.

Menerusi perkongsian di Facebook, Ustaz Ebit meminta mereka yang memerlukan perkhidmatan tersebut diminta untuk terus menghubunginya.

Perkongsian Ustaz Ebit itu mendapat pelbagai reaks1 daripada net1zen yang terh4ru dengan keprihat1an yang ditunjukkan oleh pendakwah tersebut serta meluahkan rasa syukur kerana mempunyai seorang pendakwah yang sangat murah hatinya.

Dalam pada itu, net1zen turut mendoakan agar urusan beliau dipermudahkan dan usahanya itu dapat meringankan sedikit beb4nan yang ditanggvng oleh para pelajar yang terkand4s kerana mempunyai masal4h kewangan. SUmber: -http://www.penmerah.dnqj.my/

Tanggvh pendaftaran fizikal pelajar IPT baharu, lama

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mencadangkan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) menanggvhkan terlebih dahulu pendaftaran secara fizikal/bersemuka bagi pelajar baharu dan lama untuk kemasukan ke kampus bulan ini.

KPT memaklumkan, keputusan itu perlu dibuat demi kesejahteraan dan keselamatan semua pihak, susulan peningkatan kes CoV-19 ketika ini.

“Semua urusan pendaftaran pelajar boleh dilaksanakan secara dalam talian, begitu juga aspek pengajaran dan pembelajaran sehingga pengumuman baharu mengenainya dibuat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sejak kebelakangan ini, kes CoV-19 mencatatkan peningkatan mendadak, dengan yang terbaharu semalam, mencatatkan 260 kes baharu, yang mana 259 kes adalah penularan tempatan.

Ia adalah kes kedua tertinggi di negara ini selepas 4 Jun lalu yang merekodkan 277 kes.

Selain itu, KPT berkata, bagi pelajar yang sudah berada di kampus dan mengikuti aktiviti akademik, mereka boleh kekal berada di kampus masing-masing dan pihak IPT diminta membantu segala keperluan pelajar ini.

“Sebarang pertanyaan berkaitan pergerakan balik ke kampus dan sesi pengajaran serta pembelajaran boleh dirujuk terus kepada IPT masing-masing.

“KPT juga mencadangkan kepada IPT supaya menanggvhkan semua program atau aktiviti yang membabitkan himpunan di dalam kampus,” katanya.

Kementerian itu juga memberitahu, syarikat penerbangan sudah bersetuju untuk menjadualkan semula penerbangan pelajar terutama yang sudah membeli tiket untuk pulang ke kampus masing-masing sehingga 31 Disember ini, hasil rundingannya dengan syarikat penerbangan yang terbabit.

“Keprihatinan dan kepekaan semua pihak dalam menjaga hal ehwal kebajikan dan kesejahteraan pelajar serta masyarakat amat diperlukan dalam menghadapi situasi semasa

berkaitan pandemik CoV-19 ini,” katanya.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Niat Murni Ustaz Ebit Lew Terhenti. Mohon Maaf Kepada Pihak Berkenaan - Kini Mysumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu