Connect with us

Malaysia

Ustaz Kazim tidak Stabil dan dimasukkan ke Hospital lagi

Published

on

Ustaz Kazim tidak Stabil dan dimasukkan ke Hospital

MALAYSIA: Pendakwah terkenal, Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias atau lebih mesra dipanggil Ustaz Kazim Elias (UKE) dilap0rkan dimasukkan ke hospital petang semalam sebaik sahaja tiba dari Bukit Jalil.

Difahamkan, beliau mengadu dirinya tidak stabil sejak Isnin lepas.

Makluman tersebut dihebahkan oleh pentadbir (admin) Facebook Page Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias pagi ini.

Sama-sama kita doakan agar beliau cepat sembuh dan diberi kesihatan yang baik.

Tahun ini sudah beberapa kali Ustaz Kazim dimasukkan ke dalam Hospital

KELUARGA Datuk Mohd Kazim Elias gembira akhirnya pendakwah terkenal itu dibenarkan pulang ke rumah selepas tiga hari menerima r4w4tan di sebuah hospital swasta di Ipoh, Perak

Abangnya, Datuk Mohd Najmuddin Elias berkata, kebenaran itu diberikan pihak hospital setelah berpuas hati dengan tahap kes1hatan pendakwah tersebut yang semakin memuaskan.

“Setelah urusan hospital selesai, adik saya dibenarkan keluar untuk berehat di rumah.

“Keadaannya agak lemah dan berat badannya telah berkvr4ngan, apa pun kami gembira dan bersyukur beliau dibenarkan pulang,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook, Khamis.

Beliau berkata, punca penyakit dialami Mohd Kazim masih belum diketahui walaupun telah beberapa kali melakukan proses Imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) dan Ultrasound.

Begitupun pihaknya tidak mahu membuat sebarang andaian termasuk kemungkinan terkena s1h1ir seperti yang diperkatakan banyak pihak.

“Kami tidak boleh membuat berbagai andaian waktu ini termasuk unsur m1st1k, adalah lebih baik memberi ruang beliau berehat di samping tunggu dan lihat perkembangannya dalam waktu terdekat ini,” katanya.

Ahad lalu, Mohd Kazim memuat naik gambar berada di hospital sedang menjalani rawatan selepas mengadu sakit perut, pinggang dan bahagian belakang badan.

Beliau dilaporkan menghadapi m4s4lah tidak boleh tidur lebih daripada dua bulan dan sejak dua minggu lalu kesihatan Pengasas Pusat Pendidikan Al-Barakah itu semakin tidak stabil sehinggalah dimasukkan ke wad, Selasa lepas.-sinarharian

Jantvng

Penceramah terkenal, Datuk Ustaz Kazim Elias tidak menyangka langsung mengalami m4s4lah ja4ntvng kerana beliau sentiasa mengamalkan cara hidup si1hat seperti menjaga pemakanan dan bersenam.

Tambahan pula, katanya, beliau telah menjal4n1i pemeriksaan kes1hat4n yang terperinci tahun lalu, termasuk uj1ian str3ss dan keputusannya menunjukkan beliau tiada m4s4lah jantvng.

Bagaimanapun, beliau mengakui nasihat doktor yang merawatnya bahawa ia mungkin disebabkan bebanan kerja sepanjang sepuluh tahun membangunkan pusat pendidikan Al-Barakah.

Beliau memberitahu, selain mengamalkan pemakanan yang sihat, beliau juga suka mend4k1i bukit, lebih suka naik tangga berbanding lift dan tidak pernah berasa p3n4t.

“Bila jadi j4ntvng, saya rasa terk3jvt, satu benda yang sangat meng3jvtkan saya sebab makan minum saya sangat jaga, bersenam, mendaki bukit, main badminton adalah saya punya hobi, sebab itu saya tidak sangka saya kena s3r4ng4n j4ntvung.

“Jadi doktor kata sebab bebanan kerja, proses kerja str3ss terlalu tinggi, itu memang saya akui,” katanya pada sidang media di Pusat Pendidikan Al–Barakah di sini pada Sabtu.

Sidang media itu adalah yang pertama selepas mengalami s3r4ng j4ntvng semasa berceramah di Kelantan kira-kira tiga minggu lalu.

Pada majlis itu, Ustaz Kazim yang ditemani abangnya, Datuk Kapt (B) Najmuddin Elias turut menerima svmbangan RM500,000 daripada kerajaan negeri kepada pusat pendidikan itu yang disampaikan Pegawai Tugas-Tugas Khas Menteri Besar, Datuk Azhar Ahmad.

Jadi doktor kata sebab b3b4nan kerja, proses kerja str3ss terlalu tinggi, itu memang saya akui

Beliau turut menerima kunjungan rasmi pertama hampir 200 pelawat daripada Johor, Kedah dan Pulau Pinang di samping kunjungan penduduk sekitar Perak.

Penceramah terkenal itu berkata, buat masa ini, tahap kesihatannya memuaskan dan selepas rawatan susulan pada Khamis lalu, doktor mengesahkan semuanya berjalan baik.

Bagaimanapun, kata beliau, cuma otot bahagian j4ntvng yang terluka akibat s3r4ng4an jantvng masih belum pulih sepenuhnya disebabkan peny4k1t k3nc1ing m4n1s yang dihidapinya.

“Apa yang doktor buat sekarang ialah mengawal kadar gula dalam d4r4h saya supaya turun kepada tahap bacaan lima, khas untuk mempercepatkan penyembuhan otot jantvng. Jadi kalau saya punya tahap di4b3ti1c turun, maka proses penyembuhan mungkin jadi menjadi cepat,” ujarnya.

Ustaz Kazim berkata, kesan daripada itu, pergerakan beliau terbatas, tidak boleh bergerak laju, tidak boleh bergerak pantas, bercakap tidak boleh laju serta lancar dan tidak boleh menonton kebanyakan rancangan televisyen seperti perlawanan bola sepak dan berita.

“Memang keinginan untuk mengajar untuk berceramah sentiasa melvap-lvap, saya pun dah b0san duduk rumah, saya tak boleh tengok bola, bila tengok bola, jadi berd3b4r, tengok berita pun saya jadi berd3b4r-deb4r, jadi saya sekarang banyak tengok National Geographic, tengok cerita haiwan.

“Jadi saya tak boleh tengok orang ramai, tak boleh tengok benda yang f1ight1ing, macam semalam saya cuba nak tengok Kedah l4w4n Kelantan, jadi saya tak boleh tengok,” katanya.

Beliau sebelum ini telah dinasihatkan oleh doktor untuk berehat selama enam minggu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu