Connect with us

Malaysia

Ustaz pula Didkwa Menc a b u l, 2 Lagi Mngsa Buat Laporan Polis

Published

on

Ustaz pula Didkwa Menc a b u l, 2 Mngsa Buat Laporan Polis

HULU TERENGGANU – Selepas tiga hari penahanan seorang bekas pengamal perubatan digelar ‘ustaz’ kerana menca bul ketika merawat pesakit, satu lagi laporan sama dibuat terhadap saspek hari ini.

Mngsa seorang jurujual berusia 25 tahun membuat laporan di Balai Polis Kuala Berang kira-kira jam 3.15 petang apabila menyedari dia dan adiknya turut menjadi mngsa pengamal perubatan itu dua tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, kejadian dilaporkan berlaku pada 9 September 2018 ketika mngsa bersama adiknya menjalani rawatan dengan ustaz berkenaan.

“Semasa rawatan, saspek memaklumkan mngsa dan adiknya berumur 23 tahun terkena buatan orang lalu melakukan rawatan ke atas mereka berdua.

“Ketika rawatan dilakukan, saspek bertindak memeluk dan memegang p ayu da ra serta ke ma lu an mngsa. Perbuatan itu turut dilakukan kepada adiknya pada hari sama,” katanya kepada media hari ini.

Menurut Mohd Adli, lima hari kemudian dua beradik itu ditemani ibunya telah berkunjung ke sebuah pusat rawatan Islam di Kuala Berang bagi memastikan sama ada saspek berkerja di sana atau tidak.

Beliau berkata, pihak pengurusan memaklumkan bahawa ustaz berusia 52 tahun berkenaan merupakan salah seorang ahli perubatan di sana.

Bagaimanapun katanya, mngsa terkejut apabila terbaca laporan wanita dica bul ustaz ketika menerima rawatan perubatan Islam yang dilaporkan media semalam dan mengesyaki saspek yang orang sama menca bul mereka dua tahun lalu.

“Mngsa kemudian mengambil keputusan membuat laporan polis hari ini dan ini merupakan laporan kedua yang dibuat terhadap saspek selepas laporan pertama 6 Disember lalu.

“Saspek masih direman sehingga esok (9 Disember) dan kes ini disiasat di bawah Sksyen 354 Kanun Kesksaan kerana menca bul,” katanya.

‘Ustaz’ dita han disyaki ca bul pe sa kit

HULU TERENGGANU – Polis menahan seorang bekas pengamal perubatan digelar ‘ustaz’ berhubung dakwaan kes menca bul seorang wanita ketika melakukan rawatan.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, berdasarkan siasatan awal, saspek berusia 52 tahun itu disyaki menca bul seorang wanita berusia 30 tahun dalam kejadian di Kuala Berang, di sini, pada 22 November lalu.

Beliau berkata, pada hari kejadian, mngsa yang merupakan seorang jurujual telah bertemu saspek pada jam 8.30 malam untuk berubat.

Katanya, semasa rawatan tersebut, saspek memaklumkan bahawa mngsa telah terkena buatan orang dan perlu membuat rawatan ke atasnya.

Beliau berkata, saspek telah meminta izin untuk memegang mngsa dengan tujuan perubatan dan mngsa telah membenarkan.

“Saspek kemudiannya telah memegang payu dara dan kemaluan mngsa serta mencekik leher mngsa.

“Sebaik selesai rawatan saspek memaklumkan beliau akan datang ke rumah mngsa untuk melihat keadaan rumah bagi meneruskan rawatan,” katanya kepada pemberita, hari ini.

Menurut Mohd Adli, mngsa telah menjemput saspek datang ke rumahnya di Kuala Nerus untuk rawatan pada jam 2.30 petang pada 24 November lalu.

“Selesai rawatan yang diberikan ‘ustaz’ tersebut telah meminta izin mngsa untuk mencium mngsa tetapi mngsa tidak membenarkan,” katanya.

Beliau berkata, mngsa kemudian telah pergi ke sebuah pusat perubatan Islam di Kuala Ibai, Kuala Terengganu untuk bertanya lanjut mengenai proses rawatan yang diberikan oleh saspek berkenaan.

Katanya, mngsa dimaklumkan oleh pihak perubatan Islam itu bahawa saspek digantung tugas dan pihak berkenaan meminta mngsa membuat laporan polis.

Mohd Adli berkata, saspek berkenaan direman selama empat hari bermula 6 hingga 9 Disember 2020.

Katanya, kes berkenaan disiasat di bawah Sksyen 354 Kanun Kesksaan kerana menca bul.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu