Connect with us

Malaysia

(Video) Remaja B1adap Meludah dan Menakvtkan Makcik Undang Maroh Wargamaya

Published

on

(Video) Remaja B1adap Meludah dan Menakvtkan Makcik Undang Maroh Wargamaya

MALAYSIA: MALAYSIA: Hidup di dunia ini sepatutnya diisi dengan sikap saling menghormatt1 antara satu sama lain. Yang muda disayangi dan yang tua dihargai dan dih0rmaatt1.

Sejak dari bangku sekolah lagi kita diajar untuk sentiasa beradab dengan orang lain. Namun terserah kepada kita untuk mengamalkannya atau tidak.

Semalam telah tvlar satu video yang menyaksikan seorang makcik telah diganggu dan dikacau oleh sekumpulan remaja sambil dirakam.

Video tersebut telah undang sebak dalam kalangan wargamaya yang mengatakan sekiranya ibu mereka dibuat sedemikian apa perasaannya.

Video Penuh Remaja Tersebut

Rupanya berlaku di Kelantan

Menurut seorang wargamaya mengatakan bahawa lelaki tersebut berasal dari saIah sebuah kampung di Kelantan. Hana Yahya mengatakan bahawa lelaki itu duduk berhampiran rumahnya.

Seorang wargamaya mendedhkan dimana lokasi remaja tersebut duduk. Kata wargamaya tersebut lelaki itu duduk di Kampung Banggol Pauh di Kelantan.

Takde 0tak

Warga maya telah mengeecam tndakan lelaki itu dan mengatakan mereka tiada 0tak kerana ganggu makcik tu. Ksian katanya kalau-kalau masa tu makcik tu ada saak1t jntung ke apa dah susaah.

Harap ditngkap

Ramai juga berharap agar Polis Diraja Malaysia dalam menngkap kumpulan tersebut agar dijadikan mengajaran untuk yang lain !

Antara lain warga maya mengatakan: #PDRM BOLEH AMIK T1NDAKAN MENAKvT2KAN ORANG DAH CUBA N1IAT UNTUK MEMvKvL MAKCIK TU. SEHINGGA BELIAU MELAR1IKAN DIRI !!

Masih ingat dengan k3s Eira Aziera ? Undang-undang B0dySham1ng

Tahukah anda mengh1n4 fizikal orang lain atau b0dyshaming bukanlah suatu yang baru dalam masyarakat kita hari ini.

Kesannya, individu yang dih1ina boleh mengalami kemvrvngan, strres, gangguan em0osi, h1il4ng key4kinan diri, dan akhirnya membawa kepada kejadian buvnuh diri.

Mungkin ramai yang tidak tahu, aktiviti b0odyshaming atau mengh1ina rupa fizikal seseorang dimana-mana perkhidmatan aplikasi boleh didkkwa di bawah Seksyen 233 (1) (b), Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Dibawah akta ini, jika seseorang yang melakukan b0dysham1ing ini didapati bersaalah, boleh dikenakan dnda tidak melebihi RM50,000 atau pnjara tak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.

Dibawah kesaalaahan yang sama, pesaalah juga boleh dihvkum di bawah Seksyen 509 Kanun Kesksaan yang memperuntukan hkuman pnjara maksimum lima tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali kerana perkataan atau isyarat yang dimaksud menga1bkan kehrmatan seseorang.

Mngsa yang mengaalam1i b0dy sham1ing boleh membuat laaporan dan s1iasatan akan dilakukan terhadap pesaalah.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terpadu